Avatar v srdci Slovenska: Horehronie láka na unikátne nové atrakcie

2024-01-01 08:00:00 |   |    | 

Interaktívny rozprávkový svet a audiovizuálny sprievodca sú nové atrakcie, ktorými Horehronie láka návštevníkov každej vekovej skupiny. V obci Nemecká ide o pilotnú časť projektu, ktorá sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, v Predajnej zasa audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom prevedie turistov životom mlynára.



 

Podľa výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzany Jóbovej potreba zatraktívniť ponuku regiónu i počas nepriaznivého počasia viedla k vytvoreniu dvoch interiérových projektov. Nevyužívané priestory v budove bývalej školy v Nemeckej, časť Zámostie sa stali miestom rozprávkového sveta. Pracovali na ňom umelci z Centra nezávislého vizuálneho umenia - Umno z Banskej Bystrice.

Vďaka nim sa podarilo zrealizovať prvú etapu rozvojového zámeru v celkovej sume 22.000 eur. Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja ho podporila sumou 8000 eur, vlastné zdroje Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie predstavovali 4000 eur a vklad obce Nemecká sumu 10.000 eur.

"Ako prvá prešla rozsiahlou rekonštrukciou miestnosť, ktorá svojou rozlohou predstavuje najväčšiu plochu v budove. Jej samotná obnova trvala od júna do decembra a zahŕňala vypratanie priestorov, tematické vymaľovanie a úpravu stien až po umiestnenie figurín a potrebných inštalácií. Venovaná je filmu Avatar," priblížila výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková s tým, že projekt plánujú rozširovať aj o vonkajšie figuríny.

Prevádzka spadá pod Turisticko-informačné centrum Dolné Horehronie v Brusne, ktoré zabezpečí aj chod pamiatky Vodný mlyn s náhonom v obci Predajná. Expozíciu doplnili ceduľky s názvami strojov a QR kódy. Po ich naskenovaní si návštevník môže prečítať textový popis a tiež vypočuť audionahrávku v slovenskej, anglickej alebo nemeckej mutácii. Projekt podporila sumou 1500 eur rozvojová agentúra kraja, zvyšných 3000 eur dofinancovala horehronská OOCR z vlastných zdrojov.

"Novovzniknutými produktmi cestovného ruchu chceme upriamiť pozornosť turistov na menej navštevovanú subdestináciu regiónu, ktorou je dolné Horehronie. Práve táto lokalita sa považuje za pomyselnú vstupnú bránu do regiónu od Banskej Bystrice. Vidíme obrovský potenciál zachytenia návštevníkov, ktorí touto trasou prechádzajú a zároveň sa snažíme o sieťovanie produktov cestovného ruchu v oblasti," zdôraznil predseda predstavenstva OOCR Región Horehronie Tomáš Abel.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa