Leto na Zvolenskom zámku

2011-07-14 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výstava obrazov významnej osobnosti slovenského moderného umenia Ernesta Zmetáka a tri predstavenia Letných Shakespearovských slávností 2011 sú asi najlákavejšími podujatiami, ktoré pre vás pripravili správcovia Zvolenského zámku na prázdninové dni.



Výstava E. Zmetáka prináša v Stĺpovej sieni zámku zhruba 50 jeho malieb, grafík a kresieb. Diela pochádzajú zo zbierok Slovenskej národnej galérie v Bratislave a sú časťou výstavy, ktorú Slovenská národná galéria prezentovala v priestoroch Esterházyho paláca na jar tohto roku.

Shakespearovské slávnosti, ktoré popri Bratislave a Košiciach našli svoje pevné miesto už aj na nádvorí Zvolenského zámku, prinesú v dňoch 3. až 5. augusta predstavenie Macbetha s atraktívnym česko-slovenským hereckým obsadením.

Okrem toho v Severozápadnej bašte zámku otvorili aj výstavu miestneho výtvarného združenia Zvolenská sedmička a na II. poschodí zámku je sprístupnená aj výstava banskobystrického výtvarníka s pseudonymom Sancho.

Zámok však ponúka aj niektoré zaujímavé historické expozície ako napríklad o histórii Mesta Zvolen, kópie diel Majstra Pavla z Levoče, gotické nástenné maľby zo starej zvolenskej fary a aj ikony a stredoeurópske gotické umenie zo zbierok Slovenskej národnej galérie či staré európske umenie.

Výstavné siene zámku sú otvorené okrem pondelka každý deň od 10.00 do 17.30. Na nádvorie zámku však môžete vstupovať až do 21.00.

Zvolenský zámok je národnou kultúrnou pamiatkou. Bol postavený v 14. storočí, pôvodne ako gotický poľovnícky zámok. Niekoľkokrát ho ale prestavali. Po druhej svetovej vojne sa stal súčasťou Slovenskej národnej galérie.

 

Kontakt:

Zvolenský zámok

Slovenská národná galéria

Námestie SNP 1

960 01 Zvolen

Tel.: +421 (0)45/533 1337

Fax: +421 (0)45/532 0534

E-mail: zvolen@sng.sk

Web:  www.sng.sk

 

Zdroj/autor: tasr, sng.sk, drom

Foto: Vydavateľstvo Dajama, Ján Lacika, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa