KNIHA Nórsko

2010-03-23 17:00:00 |   |    | 

Ďalší z radu úspešných sprievodcov vás tentoraz zavedie do krajiny fjordov, vodopádov, divokých hôr...



Nórsko láka turistov najmä svojou prírodnou krásou. Dobrodružné povahy putujú za severný polárny kruh, aby videli slnko aj o polnoci. Pretože podnebie je tu zmierňované Golfským prúdom, turisti sem prichádzajú po celý rok.

Nórsko je úžasná krajina aj z pohľadu histórie - pôvodní obyvatelia sú predkovia germánskych kmeňov. Postupne začali na územie Nórska prichádzať Vikingovia, ktorí zvýšili úroveň krajiny. Ich cesty do okolitých krajín mali nielen vojenský, ale aj obchodný charakter.

Postupom storočí sa upúšťalo od vojenských aktivít a vznikala silná monarchia. V 14. storočí po rozsiahlej epidémii moru sa škandinávske krajiny spojili a vytvorili Kalmarskú úniu. Nórsku vládli celé storočia Dáni, neskôr Švédi a až v r. 1905 sa stalo Nórsko nezávislým štátom. Po neúspešnom pokuse ostať neutrálnou krajinou vstúpilo Nórsko do NATO. Dnes je Nórsko vyspelou krajinou s vysokou životnou úrovňou.

Oslo je najstaršie škandinávske hlavné mesto. Založili ho na začiatku 11. storočia. Má niekoľko zaujímavých pamiatok ako pevnosť Akershus z prelomu 13. a 14. storočia, hrad Akerhus, Vigeland múzeum i park so sochami.

Medzi nórske atrakcie určite patria Lofoty, nórske rybárske múzeum. Je to ideálne miesto na sledovanie bielych nocí a množstva vtákov. Určite narazíte na bájnych škriatkov trolov, drobné postavičky nórskeho folklóru. Pozrite si aj vodopád, ktorý je napájaný z ľadovca Briksdal. Zvláštnosťou je dunivý zvuk ľadu, ktorý znamená, že ľadovec sa pomaly posúva a koroduje.

Kniha popisuje najkrajšie miesta a najžiadanejšie turistické atrakcie, s ktorými sa v tejto krajine môžu pochváliť – od starobylej i modernej architektúry, vikingských pamiatok, múzeí, galérií, cez parky, zámky, majáky až po výlety krásnou krajinou.

Nechýba ani množstvo praktických a užitočných informácií o tom, kde sa chutno najesť, kde sa ubytovať a kde nakupovať, ako používať miestnu dopravu a na čo si dávať pozor. Knihu dopĺňa slovník základných nórskych fráz.

 

 

Nórsko – spoločník cestovateľa 

Autor: Kolektív 
Vydavateľ: Ikar CZ 
Počet strán: 304
Väzba: Knihy viazané
Jazyk: český
Rok vydania: 2009
Bežná cena: 16,90 eur

 

Zdroj/autor: ikar,reklamný článok

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa