Šokujúce zistenia vedcov: Tučniaky sú úchylákmi zvieracej ríše, z ich praktík vám bude zle

2019-12-13 08:00:00 |   |    | 

Všetci dospelí veľmi dobre vedia, že sex je prirodzenou súčasťou života ľudí aj zvierat. Hovorí sa však, že človek jediný sa mu oddáva kvôli telesnému potešeniu, všetci ostatní "to" robia iba s cieľom rozmnožovať sa. Podľa vedcov to nie je pravda a aj mnohé živočíchy vyhľadávajú telesné radovánky len kvôli slasti. A tučniaky okaté nemajú v tomto smere skutočne žiadne zábrany...



 

S tvrdeniami o zvrátených sexuálnych praktikách tučniakov prišiel slávny britský vedec George Murray Levick už pred sto rokmi. Jeho zistenia však boli pre vtedajšiu spoločnosť a morálku natoľko šokujúce, že ich jednoducho nemohli zverejniť.

Levick sa v rokoch 1910 až 1913 zúčastnil slávnej expedície Terra Nova na Južný pól. Viedol ju Robert Scott, ktorý do cieľa dorazil presne 17. januára 1912, teda len o mesiac a deň neskôr ako jeho veľký rival Roald Amundsen. Scott a štyria ďalší členovia expedície počas cesty späť zahynuli na následky hladu, zimy a vyčerpania.

Levickovi sa podarilo prežiť a z expedície priniesol veľké množstvo fotografií a vedeckých zistení. Väčšina sa týkala tučniakov okatých (Pygoscelis adeliae), ktoré v rokoch 1911 až 1912 pozoroval na Adarovom myse. Levick ako jediný strávil v domove najväčšej kolónie týchto živočíchov celý reprodukčný cyklus a jeho skúmanie dodnes nebolo prekonané.

Detaily pytačiek, párenia aj sedenia na vajciach zaznamenal Levick vo svojom diele Antarktické tučniaky (Antarctic Penguins). Niektoré tvrdenia však boli na tú dobu príliš šokujúce, a tak kniha nebola nikdy vydaná a vedela o nej len malá skupina expertov. Sám polárnik poznámky dokonca prepísal do gréčtiny, aby im mohli rozumieť len vzdelanci.

Trvalo takmer sto rokov, kým bol rukopis znova objavený a v roku 2012 vyšiel v časopise Polar Record. Levickove tvrdenia sú tiež námetom novej knihy „Polárna aféra: Zabudnutý hrdina Antarktídy a tajný milostný život tučniakov“ (A Polar Affair: Antarctica´s Forgotten Hero and The Secret Love Lives of Penguins) od Lloyda Spencera Davisa, ktorý má ako uznávaný odborník na tieto živočíchy prezývku „profesor tučniak“.

A čo je teda na pozorovaniach Levicka tak škandalózne? Vedec vo svojich poznámkach z Antarktídy tvrdí, že tučniaky sú promiskuitné a „šokujúco úchylné“. Medzi ich sexuálne praktiky patrí znásilňovanie jednotlivcom aj skupinou, fyzické aj pohlavné zneužívanie mláďat dospelými, homosexuálny styk aj nekrofília, keď majú samci sex so samicami aj rok po ich smrti. Dnes vedci tieto praktiky pripisujú "neskúsenosti" mladých jedincov.

Bez viny však nie sú ani samice. Niektoré tučniačice vykonávajú „prostitúciu“ a za sex od samcov dostávajú kamene. V roku 1998 toto šokujúce zistenie potvrdili aj autori ďalšej nezávislej vedeckej štúdie, uvádza britský denník The Sun. Tí boli dokonca svedkami situácie, keď samica prilákala samca rituálom dvorenia, ešte pred pohlavným stykom však ušla aj s jeho kameňmi.

Tento tovar je v obrovských kolóniách tučniakov okatých mimoriadne vzácny a vtáky si ho bežne „kradnú“ zo susedných hniezd. Práve vybudovaním toho najväčšieho a najkrajšieho sa totiž samce snažia prilákať samice, tvrdí britský Daily Mail. Typické je tiež to, že sa v nich o svoje vajcia starajú spoločne a aj po vyliahnutí si starostlivosť o mláďa spravodlivo delia.

To dokonca platí aj v prípade homosexuálnych dvojíc, aké sú známe z pozorovaní vo voľnej prírode aj v zajatí, napríklad v írskom akváriu Dingle Oceanworld Aquarium či v londýnskej ZOO. V auguste dokonca svet obletela správa o páre samcov tučniakov bielolícich v berlínskej zoologickej záhrade, ktorý sa najskôr snažil vysedieť kameň. Zamestnanci mu preto darovali vajce iného páru tučniakov, ktorí v posledných rokoch spolu nevychádzali na 100 percent, následkom čoho svoje vajíčka často poškodili.

Homosexualita nie je v ríši zvierat ničím výnimočným. Výskumy dokazujú, že až 1500 živočíšnych druhov praktizuje sexuálny styk s rovnakým pohlavím. Vrátane hmyzu, jašterov, čiernych labutí, supov, netopierov, ale aj oviec, slonov, levov, delfínov či opíc.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Wkimedia, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa