Prieskum: Ráznejšie kroky proti otepľovaniu žiada skoro 90 percent svetovej populácie

2024-02-23 16:00:00 |   |    | 

Vo svete panuje takmer všeobecný dopyt po vystupňovaní boja proti klimatickým zmenám. Uvádzajú to autori medzinárodného prieskumu, v ktorom 89 percent ľudí uviedlo, že vlády v ich krajinách by mali robiť viac v snahe zmierniť globálne otepľovanie. Tím európskych vedcov zároveň zistil, že ľudia "systematicky podceňujú" ochotu svojich spoluobčanov zapojiť sa do klimatického úsilia.



Zistenie štvorice ekonómov z Nemecka a Dánska sa minulý týždeň objavilo na webe odborného časopisu Nature, samotné dotazovanie však prebehlo už v rokoch 2021 a 2022. Zúčastnilo sa ho bezmála 130.000 ľudí v 125 krajinách sveta, ktoré dohromady tvoria vyše 90 percent svetovej populácie i ekonomiky.

Na otázku, či by ich národné vlády mali robiť viac v záujme boja proti globálnemu otepľovaniu, odpovedalo kladne 89 percent respondentov. "Vo viac ako polovici krajín z našej vzorky dopyt po výraznejšom vládnom úsilí presiahol 90 percent," dodávajú vedci.

Priemerná teplota vo svete stúpla od konca 19. storočia približne o 1,2 stupňa Celzia a experti sa zhodujú, že na spomalenie klimatických zmien je potrebné razantne obmedzovať uhlíkové emisie vytvárané predovšetkým spaľovaním fosílnych palív. V opačnom prípade podľa nich čakajú ľudstvo čoraz častejšie a intenzívnejšie extrémy počasia, ako sú horúčavy, požiare či záplavy. Svetoví lídri v roku 2015 sľúbili, že sa budú snažiť udržať otepľovanie výrazne pod dvoma stupňami Celzia, podľa expertov OSN ale doteraz prijaté či prejednávané opatrenia nestačia.

Nová štúdia naznačuje, že väčšina ľudí by bola ochotná na boj proti klimatickým zmenám dávať stotinu svojho príjmu. Konkrétne povedalo 69 percent opýtaných, že by im nevadilo každý mesiac prispieť jedným percentom príjmu ich domácnosti. Zároveň však respondenti v priemere odhadovali, že len 43 percent ich spoluobčanov je pripravených takýto príspevok urobiť.

"Inak povedané, jednotlivci po celom svete silne podceňujú skutočnú ochotu svojich spoluobčanov prispieť na všeobecné blaho," uvádza autori prieskumu. Tento nesúlad označujú za faktor podkopávajúci snahy o zmiernenie klimatických zmien.

Podľa štvorice vedcov je kľúčové šíriť povedomie o silnej podpore zelenej politiky vo svete. "Skôr než opakovať obavy hlasnej menšiny, ktorá sa stavia proti akejkoľvek forme ochrany klímy, potrebujeme efektívne oznamovať, že veľká väčšina ľudí po celom svete je ochotná konať proti klimatickým zmenám a očakáva to aj od svojich národných vlád," dodávajú.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa