Kopřivnice - raj pre milovníkov automobilov

2011-11-23 12:40:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Mestečko Kopřivnice je ukryté v údolí medzi dvoma kopcami nazvanými Červený kámen a Bílá hora na severovýchode Českej republiky. Je jedným z miest patriacich do okresu Nový Jičín v Moravsko-sliezskom kraji.



Na pohľad nenápadné mesto je cieľom mnohých turistov obdivujúcich krásy Lašského náučného chodníka a nadšencov automobilov značky Tatra. Návštevu mestečka a jeho pokladov ocenia rovnako dámy i páni. Mesto a jeho okolie je ideálnou voľbou pre trávenie víkendu vo dvojici.

Dnes sa však pokúsime uspokojiť predovšetkým chúťky pánov, a preto nahliadneme do zákutí jedného z najznámejších technických múzeí vôbec.

 

Regionálne múzeum je pýchou Moravsko-sliezskeho kraja

Automobilové závody Tatra sa svojím rukopisom navždy zapísali do histórie mesta i celého regiónu. V meste nájdete Regionálne múzeum, ktoré ponúka štyri výnimočné expozície. Nuž a jednou z nich je preslávené Technické múzeum Tatra, ktoré podrobne zaznamenáva celú históriu preslávenej automobilovej výroby značky Tatra v Kopřivnici.

 

Čo ponúka svetoznáme Technické múzeum v Kopřivnici?

O výnimočnosti múzea a najmä jeho cennom obsahu napovedá vagón motorového rýchlika „Slovenská strela“ z roku 1936, ktorý nájdete pred samotným vchodom do múzea. V roku 1993 bol navlečený do typickej tmavočervenej farby a v tomto šate ho môžete obdivovať aj dnes.

Tri poschodia o rozlohe viac ako 4 900 m² ponúkajú približne 70 osobných a nákladných automobilov. Vozidlá sú zoradené do prehľadných celkov doplnených o rozličné modely, motory, podvozky, karosérie a pútavé fotografie.

Ku každej sekcii si môžete pozrieť zaujímavé video vo viacerých jazykoch plné vyčerpávajúcich informácií z každého súdka. Skvelé je, že všetky exponáty je možné fotografovať a urobiť si vlastnú zbierku fotografií.

Vlastná fotodokumentácia vám výnimočné chvíle strávené v útrobách múzea pripomenie i po mnohých rokoch. Mimochodom, samozrejmosťou sú bezbariérové vstupy, ktoré uľahčujú prežívanie „automobilového sna“ hendikepovaným osobám.

 

Za všetko môže jeden vynaliezavý človek, ktorý tvrdo pracoval a neoblomne veril vo svoj úspech

Skôr ako si priblížime niektoré míľniky z histórie múzea, pripomenieme si dôležité medzníky samotnej automobilky Tatra. Pýtate sa, kto je za vznik automobilového závodu zodpovedný? Verte či nie, všetko začalo úplne nevinne.

Prestížne automobilové závody vznikli z malej rodinnej firmy Ignáca Šustalu v roku 1850, ktorá sa sústreďovala na konštruovanie kočiarov a bričiek. Čas plynul a podnik rástol. Už o 32 rokov neskôr firma vyprodukovala 15 železničných vagónov. Napredovanie závodu bolo naozaj pozoruhodné.

V roku 1897 vznikol prvý osobný automobil v strednej Európe s príťažlivým menom Präsident. O rok neskôr sa Kopřivnice stali sídlom výroby nákladných vozidiel. Preslávený Sériový voz T77 bol predstavený v roku 1934. V tomto roku automobilka Tatra získala i štatút obchodnej značky.

O vynaliezavosti konštruktérov Tatry nemožno pochybovať, pretože čerešničkou na torte bolo zhotovovanie leteckých motorov. Stalo sa tak pre automobilku plodnom roku 1934.

Závody postupne preorientovávali svoju produkciu. Po roku 1945 automobilový podnik vyrábal predovšetkým nákladné autá. V menšej miere boli zastúpené luxusné osobné automobily s maximálnym stupňom komfortu.

S výrobou limuzín a  osobných automobilov sa prestalo v roku 1998. Odvtedy automobilka zasvätila svoju existenciu výrobe nákladných áut. Mnohé z nich môžete obdivovať v interiéri presláveného Technického múzea.

 

Skvelá myšlienka Emila Hanzelku preslávila Kopřivnice

Zaujíma vás, koho nadchla myšlienka vzniku múzea v Kopřivnici? Rovnako ako je meno Ignáca Šustalu spojené so vznikom automobilového závodu Tatra, k Technickému múzeu v Kopřivnici sa neodmysliteľne viaže osobnosť Emila Hanzelku.

Pre vznik Regionálneho múzea bol dôležitý rok 1935 a už spomínaný Emil Hanzelka, ktorý sa ako prvý pokúsil o založenie múzea. Kvôli nemeckej okupácii v roku 1938 sa jeho sen nenaplnil.

Na jeho snahy nadviazalo vedenie mesta v roku 1947, pričom v roku 1954 bolo vyhlásené za akési špecializované automobilové múzeum.

Nová etapa múzea sa začala písať od roku 1968, keď bolo premenované na Technické múzeum v Kopřivnici. Od tohto obdobia pribúdali v múzeu mnohé zaujímavé exponáty, ktoré v súčasnosti lákajú milovníkov štvornohých tátošov z celého sveta.

 

Zdroj/autor: tatramuseum.cz, Mirka, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa