Medvedie Vianoce aj Advent s vôňou perníka: Takýto koniec roka zažijete len v Česku

2023-12-22 12:00:00 |   |    | 

Tie najnavštevovanejšie vianočné trhy u našich českých susedov sú samozrejme tie v Prahe a Brne. Moravská metropola si dokonca za svoju jedinečnú vianočnú atmosféru a vianočné trhy vyslúžila titul Európske hlavné mesto Vianoc. Ale aj menšie české a moravské mestá majú vianočné trhy, ktoré s ich čarokrásnym koloritom zanechajú v návštevníkoch kus vianočnej nálady. Poďte sa s nami pozrieť na adventnú atmosféru do rozprávkového Českého Krumlova a perníkom prevoňaných Pardubíc.



 

Český Krumlov v adventnom čase

Túto perlu južných Čiech, zapísanú na zozname UNESCO, každoročne navštívia desaťtisíce turistov. V zimnom období ich síce ubudne, čo však nie je vôbec na škodu, lebo si omnoho viac užijete jedinečnú atmosféru krivolakých uličiek a starodávnych domov v jednom z najzachovalejších historických centier strednej Európy.

Možno budete mať pri svojej návšteve také šťastie na snehovú nádielku, ako sme mali my, ocitnete sa ako v rozprávke Anjel Pána, ktorá sa tu natáčala. Ak vystúpite na vežu zámku, ktorá je aj v zimnom období sprístupnená, budete mať historické jadro mesta ako na dlani. Z vtáčej perspektívy sa vám bude zdať, že sa pozeráte na výjav ako z betlehema.

Keď navštívite Český Krumlov 23. decembra, tak atmosféru betlehema zažijete aj na vlastnej koži. V tento deň sa na druhom nádvorí zámku koná o 16:15 a 20:00 hodine podujatie Živý Betlehem, kde občania a členovia kultúrnych spolkov mesta predvedú biblický obraz zobrazujúci udalosti a postavy súvisiace s narodením Ježiša Krista. Celý tento biblický výjav je sprevádzaný spevmi vianočných kolied.

Tradičný drevený betlehem môžete vidieť aj na Námestí Svornosti, kde sa konajú až do 1. januára 2024 vianočné trhy. V stánkoch vás pohostia od pondelka do štvrtka od 11:00 do 18:00 hodiny a v piatok až nedeľu od 10:00 do 19:00 hodiny. Na Štedrý deň od 10:00 do 14:00 hodiny. Okrem tradičného vareného vína a medoviny si môžete pochutnať na trdelníku, pečených zemiakoch a ďalších vianočných dobrotách.

V stánkoch si určite vyberiete aj z bohatej ponuky drobných darčekov od tunajších remeselníkov a o program sa postarajú kultúrne podujatia. Deti sa určite najviac potešia z tradičného staročeského dreveného kolotoča a rozsvieteného vianočného stromčeka.

Celé rodiny si prídu na svoje aj v neďalekom kláštornom komplexe, kde sa okrem iného nachádzajú aj remeselné dielničky, kde môžu deti vyrobiť pre svojich rodičov či kamarátov unikátne vianočné darčeky. Skúsení lektori ich naučia vyrobiť sviečku, mydlo či na hrnčiarskom kruhu vytočiť misku alebo hrnček.

Ak sa chcete viac dozvedieť o najobľúbenejšom symbole Vianoc – vianočnom stromčeku, môžete v tunajšom Regionálnom múzeu až do 7. januára 2024 navštíviť výstavu „Vianočný stromček v premenách času“. Dozviete sa tu všetko o jeho histórii, ako sa od začiatku 20. storočia do súčasnosti udomácnil v českých a moravských rodinách.  Budete tu obdivovať aj vianočné ozdoby, ktorými sa zdobili stromčeky v rôznych historických obdobiach a ako sa vyvíjal vkus a ich dizajn.

 

Medvedie Vianoce

Jedinečnou atrakciou, viažucou sa k Štedrému dňu, sú v Českom Krumlove Medvedie Vianoce na prvom zámockom nádvorí v priekope, kde už celé stáročia žijú medvede. Tri tunajšie medvede hnedé s menami Mária Terézia, Polyxena a Vilém taktiež slávia Vianoce a vy ich môžete obdarovať.

Deti môžu priniesť v tento deň darčeky napríklad v podobe jabĺk, zeleniny, medovníkov či medu až dole do priekopy k ozdobenému vianočnému stromčeku. Všetko sa samozrejme deje pod dohľadom medvediara, ktorý sa o týchto troch chlpáčov stará.

Darčeky pozorne skontroluje a vyberie len tie, ktoré nemôžu jeho zverencom uškodiť. Následne o 10. hodine vypustia medvede do priekopy a tie sa pred zrakmi detí a ich rodičov nadšene pustia do týchto maškŕt.

 

Advent s vôňou perníka

Jedinečné vianočné trhy zažijete aj na východe Čiech, v hlavnom meste perníkov - Pardubiciach. Už od 16. storočia táto typická vianočná maškrta rozvoniava v celom meste a niet divu, že tento rok sa aj advent a jeho podujatia nesú v znamení sloganu „Advent s vôňou perníka“.

Vyše tridsať tunajších podnikov  počas celého obdobia adventu ponúka túto typickú pochúťku v mnohých variantoch a láka návštevníkov na rumové perníčky, žitný perník, perníkový cheescake či iné zákusky alebo aj na nápoje s perníkovým korením či arómou. Určite si dajte napríklad kapučíno so šľahačkou a perníkovou posýpkou, perníkovú bielu čokoládu či perníkový trdelník s perníkovým latté.

Všetky prevádzky, ktoré sú zapojené do tohto projektu, majú na dverách špeciálnu nálepku s nápisom „Advent s vůní perníku“. Typický pardubický perník si môžete kúpiť aj v stánkoch na vianočných trhoch v centre mesta na Pernštýnskom námestí. Čaká tu na vás adventné mestečko s krásnymi stánkami s pestrým sortimentom gastronomických špecialít, horúcich nápojov v podobe vareného vína, čaju či medoviny a výrobkov remeselníkov so sortimentom vianočného tovaru.

Nachádza sa tu aj vyhrievaný stan s vianočnými špecialitami či Ježiškove dielničky pre deti, kde si môžu vyrobiť vianočné darčeky. Deti potešia aj detské kolotoče, jazda adventným vláčikom po historickom centre mesta, vyrezávaný betlehem, ozdobený vianočný stromček, zvonička či Ježiškova pošta. Dospelí ocenia kultúrno-hudobný program konajúci sa na adventnom pódiu. Všetci si radi spravia fotku na špeciálnom vianočnom fotopointe.

Stánky s vianočnými dobrotami nájdete aj na triede Mieru, Zelenej bráne, na zámku či v Automatických mlynoch, kde sa môžete povoziť aj na vyhliadkovom kolese.

 

Betlehem z krištáľu i perníku

Na zámockých valoch tunajšieho zámku je až do 7. januára 2024 nainštalovaná špeciálna svetelná expozícia „Světla vyprávějí“, ktorá je určená pre celé rodiny. Svetelné sochy a dekorácie s tisíckami led svetelných diód dodajú nezabudnuteľnú atmosféru tomuto rozprávkovému miestu. Navštíviť ich môžete každý deň od 16:00 do 21:00 hodiny.

Ak budete mať viac času, neváhajte a vojdite aj do Východočeského múzea, ktoré sídli na tunajšom zámku a ukrýva jedinečné nástenné maľby, ale aj zaujímavé expozície. Okrem iného tu uvidíte výstavu českého skla, ktoré sa len pred pár dňami dostalo na prestížny zoznam Svetového nehmotného dedičstva UNESCO. Medzi nádhernými exponátmi uvidíte aj jedinečný krištáľový betlehem od Jaromíra Rybáka vážiaci 3,5 tony.

Zámok svoje expozície aj s vyhliadkou na veži poskytne bezplatne počas Štedrovečernej múzejnej noci, 24.12. 2023 od 21:30 do 24:00. Takže ak by ste si chceli po rozbalení darčekov urobiť zaujímavý večer, máte jedinečnú príležitosť.

Výstavu staročeských betlehemov si môžete prezrieť  aj v pardubickej  Krajskej knižnici. Vystavené sú tu viaceré typy z rôznych materiálov a môžete si tu zakúpiť špeciálne vytvorený papierový Pardubický betlehem.

Krásny výhľad na vianočne vyzdobené mesto budete mať, ak vystúpite po 160 schodoch na vyhliadku Zelenej brány. Vo veži okrem iného uvidíte z perníku vyrobené Pernštýnske námestie s vianočnou výzdobou a betlehemom. Každopádne návšteva mesta perníkov v tomto vianočnom období stojí určite za to.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa