CHORVÁTSKO Na bicykli s mapou

2010-07-18 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Cyklisti môžu tento rok vyraziť na chorvátske ostrovy bez obáv zo straty orientácie...



Niekoľko českých nadšencov ostrovy zmapovalo a do máp zanieslo všetky cesty vhodné pre užívateľov bicyklov. Podľa jedného z autorov Zdeňka Kukala, pochádzajú posledné mapy ostrovov z dôb socialistickej Juhoslávie, český projekt preto Kukal považuje za unikátny.

Kukal organizuje cyklistické výlety už 11 rokov. „Bytostne a zásadne nám chýbali dobré mapy, v teréne sme sa nemohli držať ničoho,“ popísal jeden z dôvodov pre vznik máp.

„Všetky využiteľné cesty pre bicykel sme za tie roky prešli.“, doplnil Kukal. Mapy podľa neho, nie sú určené len pre český trh, ale poputujú aj do Chorvátska a ďalších krajín.

Podľa kartografa Bohumila Hája, boli základom staré mapy z dôb socializmu, tie sa doplnili o letecké a družicové snímky a takzvané  tracklogy, to sú záznamy cesty konkrétneho bicykla vybaveného zariadením GPS.

„Najväčšou prácou bolo identifikovať, kde sa dá prejsť na bicykli a na akom,“ informoval ďalší spoluautor Jan Vodňanský.

Mapy zobrazujú stredodalmátske a juhodalmátske ostrovy, napríklad Brač, Korčula, Mljet alebo Šolta, poloostrov Pelješac a k nemu priľahlý pás pobrežia až k Dubrovníku. Cesty v teréne sa vraj "neustále menia, vznikajú a zanikajú", autori preto už pripravujú aktualizáciu...

 

Mierka máp je 1 : 100 000. Zobrazená oblasť je rozdelená do štyroch mapových titulov - listov:

 

  • Brač, Šolta, Drvenici + slovníček, adresár, ostrovná štatistika, slovo vydavateľov,
  • Hvar, Vis, Biševo
  • Korčula, Lastovo, Mljet
  • Pelješac, Elafiti, Dubrovnik.

 

Pre každý z mapových listov je stanovená doporučená cena 99 Kč / € 4.  Celá sada štyroch máp je k dispozícii za 299 Kč / € 12 v priehľadnom plastovom obale, které mapy ochránia pred nepriaznivým počasím. Mapy sú vytlačené na klasickom mapovom papieri a skladaný do „listovacej harmoniky“ tak, aby sa s nimi pri pohybe v teréne ľahko pracovalo. Mapy sú v predaji vo vybraných špecializovaných prodajniach. Viac sa dočítatate TU

 

Zdroj/autor: čtk,chorvatsko.cz,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk/geotour

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa