Spoznajte Záhorie z rozhľadne Lipky. Na ten pohľad nezabudnete!

2024-03-01 12:00:00 |   |    | 

V minulosti naši predkovia stavali veže a rozhľadne kvôli tomu, aby odtiaľ mohli striehnuť na prípadných nepriateľov a chránili tak svoje územie. Časom sa však ich účel úplne zmenil a dnes sú potešením pre turistov, ktorí si takto môžu vychutnať tie najkrajšie výhľady. Takou je aj rozhľadňa Lipky na Záhorí.



 

 

Dovidíte až do Rakúska

Lipky po prvýkrát sprístupnili v roku 2014 s cieľom ponúknuť miestnym ľuďom i turistom krásny výhľad na región. Za dobrého počasia dovidíte do Čiech, ale aj do Rakúska. Rozhľadňa bola postavená z kameňa a pripomína tak obranné veže z minulosti. Na jej mieste stála aj v minulosti vyhliadková veža, ktorú nechali postaviť bývalí majitelia panstva Ferdinand a Mária Anna. Tá poslúžila aj Františkovi Jozefovi I., ktorý z nej konali v roku 1902 sledoval vojenské manévre.

 

Nachádza sa uprostred polí

Rozhľadňa je vysoká takmer 12 metrov a nachádza sa uprostred polí. Čaká vás k nej teda príjemná prechádzka, ktorá čiastočne vedie aj popri lese. Najjednoduchšie sa tam dostanete z obce Unín, kde sa dá aj zaparkovať. Z jej centra už pôjdete pešo. Cesta je dlhá približne tri kilometre a zvládnete ju prejsť za 30 až 40 minút. Terén nie je veľmi náročný, takže pokojne môžete ísť aj s deťmi. Pokojne si so sebou vezmite aj občerstvenie. Pri rozhľadni sa totiž nachádza piknikový stôl, takže si môžete posedieť a pred výstupom si trochu oddýchnuť. K Lipkám sa dostanete jednoducho aj na bicykli.

 

Pri výstupe buďte opatrní

Vstup do rozhľadne je bezplatný a veža je voľne prístupná pre verejnosť, takže sa k nej môžete vybrať kedykoľvek. Jednou malou nevýhodou však je, že sa v nej nenachádzajú schody, ale hore budete stúpať po rebríkoch. Z toho dôvodu by mali byť opatrní ľudia, ktorí trpia závratmi a taktiež dávajte pozor, keď tam pôjdete s malými deťmi. Ak sa do rozhľadne vyberiete po daždi, pred vstupom si dobre očistite topánky, aby sa vám na kovových tyčkách nešmýkali.

 

Najkrajšia je pri svitaní a západe slnka

Ku Lipkám sa dostanete celoročne. Počas jednotlivých mesiacov vám ponúkne vždy iný a zaujímavý výhľad. Preto si návštevu rozhľadne pokojne zopakujte. Tak ako to už býva zvykom, najkrajšia je počas svitania a pri západe slnka. Vtedy je príroda okolo sfarbená tými najkrajšími odtieňmi. Z toho dôvodu je toto miesto veľmi obľúbené aj medzi fotografmi. Vo vyhliadkových oknách sú inštalované tabule, ktoré vám presne vysvetlia, aké mestá, kopce alebo zaujímavosti môžete vidieť práve z tejto pozície.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa