V Sýrii objavili vzácnu dlažobnú mozaiku z rímskeho obdobia

2022-10-15 12:00:00 |   |    | 

Sýrske úrady v stredu predstavili pozoruhodne zachovanú mozaiku z rímskeho obdobia. Mozaiku nedávno odkryli archeológovia v meste Rastan v provincii Homs na severe krajiny a jej vek odhadli na 1600 rokov. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. Vládne sily provinciu Hons dobyli späť od povstalcov v roku 2018 po niekoľkoročnom krviprelievaní.



 

Dlažobná mozaika znázorňuje bojovníkov v trójskej vojne. Vojaci nesú meče a štíty a sú pri nich uvedené mená gréckych vodcov, povedal Hammám Saad, ktorý vedie vykopávky a archeologické štúdie na Generálnom riaditeľstve pre pamiatky a múzeá (DGAM).

"Nie je to najstaršia mozaika, ale určite najkompletnejšia a najvzácnejšia. V Sýrii podobnú nepoznáme," dodal Saad.

Mozaiku (plochu vytvorenú z farebných kamienkov) s rozmerni 20 krát šesť metrov archeológovia objavili pod budovou. Vedci predpokladajú, že sa im z tohto diela podarí odkryť ešte viac.

Pozoruhodné mozaiky zdobia známe sýrske stavby vrátane Umajjovskej mešity v Damasku, múzea v meste Maarat an-Numán či zaniknutého starovekého mesta Palmýra.

Sýria bola pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 archeologickým "rajom", ale viac než desaťročie trvajúci konflikt zničil mnohé historické lokality. Extrémistická organizácia Islamský štát obsadila Palmýru v roku 2015 a toto starobylé mesto premenila na dejisko brutálnych verejných popráv. Zničila tiež tamojší Víťazný oblúk, svätyňu Baal Šámín, ako aj Baalov chrám.

Poškodených je všetkých šesť sýrskych pamiatok zapísaných na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa