Vyše 3000 rokov pod zemou: Archeológovia v Egypte odkryli časť sochy faraóna Ramsesa II.

2024-03-04 11:00:00 |   |    | 

Spoločný tím egyptských a amerických archeológov odkryl v lokalite blízko mesta Mínja hornú časť rozmernej sochy faraóna Ramsesa II. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámilo egyptské ministerstvo turizmu a pamiatok. Spodná časť tejto skulptúry bola objavená pred takmer sto rokmi.



 

Horná časť sochy z vápenca meria 3,8 metrov a zobrazuje sediaceho faraóna s dvojitou korunou, faraónskou čelenkou a symbolom kráľovskej kobry na hlave.

Podľa egyptských úradov skúmanie odborníkov potvrdilo, že novo odkrytá socha je chýbajúcim kusom k predtým nájdenej spodnej časti. Tú objavil v roku 1930 nemecký archeológ Gunter Roeder. Dohromady socha meria sedem metrov.

Archeológovia podľa Reuters novú časť sochy očistili a chystajú sa vymodelovať, ako by oba diely mohli byť zosadené dohromady.

Ramses II. je označovaný za jedného z najmocnejších egyptských panovníkov. Nastúpil na trón v roku 1279 pred Kristom vo veku 25 rokov po svojom otcovi Setim I. a Egyptu vládol zhruba 66 rokov, čo je najdlhšia doba panovania v egyptskej histórii.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa