Takmer dvesto ľudí v ohrození: Obaja piloti lietadla na pol hodinu zaspali

2024-03-10 16:00:00 |   |    | 

Obaja piloti na indonézskom vnútroštátnom lete spoločnosti Batik Air na takmer pol hodiny zaspali. Nakoniec sa ale jeden z nich včas prebudil, upravil smer letu a všetkých 153 cestujúcich a šesť členov posádky bezpečne pristálo.



Lietadlo Airbus A320 smerovalo 28. januára z ostrova Celebes na severe súostrovia do hlavného mesta Jakarty. Jeden z pilotov noc pred odletom nespal a zhruba pol hodiny po vzlete požiadal kopilota, aby ho vystriedal s tým, že si odpočinie. Kopilot súhlasil a prevzal riadenie stroja, za chvíľu však tiež zaspal, uvádza správa leteckého úradu.

Presne 28 minút od posledného zaznamenaného vysielania sa jeden z pilotov prebudil, zistil, že druhý pilot spí a že lietadlo má zlý kurz. Okamžite kolegu prebudil a po nadviazaní spojenia s Jakartom kurz upresnil. Celý let trval dve hodiny a 35 minút a nikomu sa nič nestalo.

Indonézska agentúra pre bezpečnosť leteckej prevádzky po incidente apelovala na prepravcu, aby dbali na bezpečnostné pravidlá a dopriali pilotom dostatočný odpočinok. V praxi sa tak ale nedeje, piloti bývajú unavení a pravidlá sú často porušované. Indonézia sa pritom rozkladá na viac ako 17-tisíc ostrovoch a je na leteckej doprave úplne závislá, napísal Le Figaro.

Spoločnosť Batik Air vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že "vykonáva primeranú politiku odpočinku" a že je "odhodlaná implementovať všetky bezpečnostné odporúčania". Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že piloti, ktorí sa zúčastnili na incidente z 25. januára, boli dočasne suspendovaní. Vyšetrovatelia ich totožnosť neidentifikovali , ale uviedli, že obaja boli Indonézania vo veku 32 a 28 rokov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa