Festival ľadových sôch v Číne

2013-01-03 16:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Návštevníci z celého sveta každoročne prichádzajú do mesta Harbin, aby mohli obdivovať krásu jedinečnej udalosti. Obrovské ľadové sochy, budovy, ľadový park alebo dokonca zmenšenina sveta. Všetko nádherne presvietené farbami. Ľadový festival v čínskom Harbine je jedným z najväčších a najpompéznejších svojho druhu na svete.



Veľký svet snehu a ľadu

Ani zimné mrazivé teploty neodrádzajú tisícky turistov od návštevy tejto veľkolepej krásy. Festival v Harbine, hlavnom meste provincie Heilongjiang na severovýchode Číny, patrí medzi top štyri svetové ľadové slávnosti. Nájdete tu stovky mohutných sôch, budov a rôznych doplnkov. Všetko je vyrobené výlučne zo snehu a z ľadu. K najväčším lákadlám patria sochy čínskych palácov, ruských kostolov a francúzskych katedrál, ktoré krásne dotvárajú prostredie mesta v tesnej blízkosti rieky Songhua.

 

Niagarské vodopády z ľadu

Niektoré štruktúry sú vyrobené nahromadením ľadových kociek, uprostred ktorých sú zmrazené dokonca aj svetlá. To zabezpečuje nádherné farebné osvetlenie. Mnohé sochy sú gigantickými výtvormi snehu pripomínajúce rôzne prírodné či geografické útvary a menšie diela sú zase vytesané z blokov ľadu pomocou dlát a brúsok. Nájdete tu napríklad aj kanadské Niagarské vodopády.


 

Festival v číslach

Festival sa zväčša rozprestiera na ploche 400 tisíc metrov štvorcových a na výrobu sôch sa ročne spotrebuje aspoň 120 tisíc metrov kubických snehu a ľadu. Počas januára ho navštívi v priemere viac ako 800 tisíc nadšencov a zvedavcov, z ktorých 90 percent tvoria domáci Číňania. Januárová teplota v Harbine môže klesnúť aj pod 30 stupňov Celzia, čo však pre návštevníkov nie je žiadnou prekážkou.

Oficiálna otváracia ceremónia festivalu sa uskutoční 5. januára, ľadové mesto je však možné navštíviť už od polovice decembra a expozícia potrvá do konca februára.

 

Zdroj/autor: icefestivalharbin.com, AFP, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa