Viedenská Kunstkammer, najväčšia umelecká zbierka svojho druhu, znovu láka

2013-03-01 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Viedenská Kunstkammer v Umelecko-historickom múzeu je najväčšou umeleckou zbierkou svojho druhu a od 1. marca si ju záujemci budú môcť prezrieť v „novom šate“. Na jar v roku 2002 kabinet umenia a kuriozít zatvorili z dôvodu rozsiahlej sanácie. Rekonštrukciou okrem priestorov prešlo aj vyše 2 200 umeleckých objektov, ktoré jedinečná zbierka na ploche 2 700 metrov štvorcových prináša. Objekty si návštevníci prezrú až v 20 sálach, ktoré Kunstkammer zahŕňa.



Zberateľmi umeleckých kúskov boli samotní habsburskí cisári a predovšetkým Rudolf II., ktorí našli záľubu v zhromažďovaní jedinečných a netradičných objektov z materiálov ako slonovina, bronz a zlato. Netradičná zbierka vznikala od neskorého stredoveku až po barok.

Návštevníkov očakávajú historické objekty ako rezbárske diela, hodinky, obrazy, sochy, nástenné koberce, mince, zbrane a početné prírodné kuriozity ako fosílie žraločích zubov, ktoré boli kedysi považované za tajuplné dračie pozostatky, prírodný odliatok z pravej korytnačky alebo dračia miska vyrobená z Lapis lazuli.

Najväčším klenotom zbierky je drahocenná zlatá soška saliera od florentského zlatníka a sochára 16. storočia Benvenuta Celliniho. Zbierka Kunstkammer ponúka aj ďalšie umelecké práce zlatníkov, ako napríklad raňajkový servis Márie Terézie. K raritným exponátom kabinetu umenia patria napríklad aj bizarné diela zo slonoviny, vtipné krígle na pivo, pijácke hry alebo komplikované automaty.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa