Od Severného po Južný pól vás prevedie známy festival Hory a mesto

2013-03-07 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tohtoročný festival Hory a mesto poteší divákov aj víťaznými filmami z festivalu VIMFF v kanadskom Vancouvri, ktoré ich prevedú od Severného po Južný pól. Na Slovensku budú mať svoju premiéru. Štrnásty ročník festivalu je naplánovaný na 10. až 14. apríla a filmy sa budú premietať v Cinema City v bratislavskom Auparku.



Dokumenty budú mapovať lyžovanie, dobrodružné objavovanie vzdialených kútov sveta, no aj klasické a himalájske lezenie. Základ päťdňového festivalu tvorí filmová prehliadka s viac ako 50 filmami, ako aj hostia s multimediálnymi prezentáciami a cestokluby Kino svet. Prehliadka filmov je zároveň aj súťažou, hodnotiť ich bude medzinárodná odborná porota.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na film, ktorý sa vo Vancouvri stal držiteľom najvyššieho ocenenia Grand Prix, austrálsky film Crossing the ice. Celovečerný dokument mapuje výpravu dvoch austrálskych dobrodruhov Jamesa a Justina, ktorí sa rozhodli dosiahnuť Južný pól.

Ďalším filmom je Chasing Ice, ktorý si z Kanady odniesol cenu za najlepší environmentálny film. Dokument rozpráva príbeh muža, ktorý zbieral nespochybniteľné dôkazy o tom, ako sa naša planéta mení. V Kanade zabodoval aj film Further v kategórii Horské lyžovanie, verejnosť si tak bude môcť pozrieť kombináciu športových výkonov v horskom lyžovaní a záberov z odľahlých oblastí Japonska, Nórska, Rakúska a Aljašky.

Medzi ďalšie lákadlá patrí aj poľský film Art of freedom odohrávajúci sa v Himalájach, ako aj francúzsky celovečerný film Himalayan gold rush. Ten prináša iný pohľad na Himaláje, na ich domácich obyvateľov, ktorí svoje živobytie podriadili hľadaniu nesmierne vzácneho koreňa Yarsagumbu. Toto nepálske zlato domorodci vykupujú za veľké sumy, ktoré výrazne prevyšujú ceny za klasické zlato.

Program však zaplnili aj slovenské filmy o dobrodružstve, svedectvách o ľudskom nasadení, dychvyrážajúcich športových výkonoch a zároveň o neznámych a nedostupných kútoch sveta.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa