V Marseille, Európskom meste kultúry, otvorili Múzeum Provensálske pohľady

2013-03-03 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Vo francúzskom Marseille otvorili Múzeum Provensálske pohľady (Musée Regards de Provence) pre verejnosť. Je v ňom inštalovaná výstava Odrazy Stredozemného mora. Expozícia bude otvorená od 1. marca do 16. júna. Francúzske Marseille-Provence je spolu s Košicami v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK).



Výstava Odrazy Stredozemného mora (Reflets de Méditerranée) je dočasná a zahŕňa 200 diel, v ktorých je znázornená téma námorníctva a prístavov v krajinách okolo Stredozemného mora. Exponáty pochádzajú od autorov z 18. až 19. storočia, ale sú medzi nimi napríklad aj artefakty s tematikou vidieckeho Provensálska od maliarov z 19. a 20. storočia. Nechýba ani súčasná tvorba umelcov v Provensálsku, teda diela z 21. storočia.

Popri dočasnej výstave Odrazy Stredozemného mora je v Múzeu inštalovaná aj stála expozícia - Pamäť hygienickej stanice. V stálej expozícii sa využívajú najmä videotvorba a špeciálne zvukové i svetelné efekty aj voda.

Z celkovej plochy 2 300 metrov štvorcových je 1 215 metrov štvorcových určených na expozície. V rámci Múzea je reštaurácia s terasou, knižnica, butik a viacero priestorov na recepcie.

Súčasné Múzeum Provensálske pohľady je umiestnené v budove bývalej hygienickej stanice, ktorú v roku 1948 postavili podľa návrhu architekta Fernanda Pouillona. Budova bola postavená pôvodne ako prijímajúca a hygienická stanica migrantov. V nej sa evidoval a zisťoval zdravotný stav prisťahovalcov.

V Múzeu Provensálske pohľady sa budú prezentovať maľba, fotografie, sochy, kresba.

 

Zdroj/autor: mp2013.fr, museeregardsdeprovence.com, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa