Pestrý festivalový svet: Toto nás čaká v roku 2014!

2014-03-20 10:00:00 |   |    | 

Keď sa povie festival, tak vám istotne ako prvá alternatíva napadne nejaké veľké hudobné podujatie. I keď je pravda, že sa najmä v ostatných rokoch spája tento pojem najmä s podobnými udalosťami, pod festivalom rozumieme v skutočnosti naozaj široké spektrum podujatí. A tie dokážu do jednotlivých krajín neraz pritiahnuť tisíce turistov.



 

  • Songkran, Thajsko, 13. - 15. 4.

V tieto dni sa v Thajsku oslavuje Nový rok, ktorý v ich končinách podľa astrologických výpočtov spadá do úplne iných mesiacov, ako je to u nás. Tunajšie oslavy sa však viac podobajú skôr našej Veľkej noci. Ulice miest a dedín sa totiž premenia na jedno veľké bojisko vo vodnej vojne. Nikdy neviete, odkiaľ vás trafí prídel ďalšej spŕšky, alebo či vás netrafí ďalší nadšenec vodnou zbraňou. Občas do tekutiny primiešavajú aj mentolovú arómu, aby potom mesto, ale aj jeho obyvatelia, krajšie voňali.

 

  • Oktoberfest, Nemecko, 20. 9.- 5. 10.

Určite jeden z najznámejších európskych festivalov, ktorý milujú aj mnohí Slováci. Je totiž fantastickou oslavou lahodného moku, za ktorý by dali mnoho i oni samotní. Centrom zábavy sa stáva Mníchov. Mnohé pivovary dokonca pripravujú na tento sviatok špeciálne edície ich pív. K tomu sa pripravujú aj typické domáce pochúťky a chýbať nesmie ani veľa dobrej hudby. Postupne sa tento festival však presúva aj do zvyšku Európy, keď Oktoberfest v menšom oslavujú aj v iných krajinách. Ten originálny však navždy zostane len nemecký.

 

  • Veľrybí festival Hermanus, Južná Afrika, 3. - 6. 10.

Toto miesto je veľmi dobre známe ako skvelá vyhliadka pre pozorovanie veľrýb. Najmä v období na začiatku októbra ich je tu neúrekom, takže sa to rozhodli domáci nejako využiť. Zorganizovali festival, ktorý má byť poctou pre toto nádherné súžitie s prírodou. Okrem pohľadu na vodnú hladinu s týmito krásavicami si môžete užiť aj skvelé sprievodné akcie a hudbu, ktoré sa vynímajú na ich pozadí.

 

  • Cannes, Francúzsko, 14. - 25. 5.

Ak chcete stretnúť nejakú filmovú celebritu alebo významného režiséra, tak potom jednoznačne musíte zájsť do Cannes. V týchto dňoch sa tam pohybuje najviac menších i väčších hviezdičiek šoubiznisu a nebudete mať teda problém uvidieť niektorú zo známych tvárí a spraviť si s nimi spoločnú fotografiu. Okrem toho môžete ochutnať aj poriadnu dávku umenia a zoznámiť sa s tými najlepšími filmami, ktoré sa v aktuálnom čase natočili.

 

  • Balónový festival, Albuquerque, USA, 4. - 12. 10.

Úžasné divadlo sa na oblohe odohrá začiatkom októbra v Amerike. Tam si dávajú už pravidelne stretávku všetci nadšenci lietania na balónoch. Pravidelne je tak celé okolie posiate balónmi rôznych farieb a obrazcov, ktoré premenia tento kút sveta na jednu veľkú abstraktnú maľbu. Počas celého festivalu sa postupne koná aj niekoľko súťaží a návštevníci sa môžu dozvedieť aj čosi z histórie tohto spôsobu prepravy. Samozrejme, môžete si zakúpiť aj let balónom a za pekného počasia si tak vychutnať svet z vtáčej perspektívy.

 

  • Festival svetiel, Lyon, Francúzsko, 8. - 11. 12.

Podľa mnohých aj tento festival patrí do trojice najväčších vo svete. V menšom merítku a s dlhšou tradíciou sa oslavuje tak, že ľudia majú v oknách zažaté sviečky. Niektoré budovy sú nasvietené rôznymi svetlami, aby tak ožili a ponúkli zaujímavú atmosféru mesta. To najlepšie, na čo sa pravidelne najviac čaká, je svetelná šou, ktorá vždy pritiahne aj novinárov z celého sveta, aby mohli priniesť čo najintenzívnejšie správy o novinkách, ktoré tento festival odhalil.

 

  • Hudobné festivaly

V Európe sa koná hneď niekoľko zaujímavých festivalov. Preto zámerne nevyberáme len jeden z nich. Ako prvé spomenieme Glastonbury, ktoré má najjagavejšie meno a najväčšiu prestíž. Tentoraz sa bude oslava hudby konať v Anglicku 25. - 29. júna. Aj nemecký Rock Am Ring už privítal nejedno prestížne meno zo sveta hudby. Tentoraz sa bude konať 5. - 8. júna a na potvrdenie tých najväčších hviezd ešte len čaká. Od susedov sú tradičnými obľúbencami aj medzi našimi fanúšikmi maďarský Sziget, na ktorý 11. - 18. augusta dorazia napríklad Placebo, Lilly Allen, The Prodigy, Tom Odell a Macklemore & Ryan Lewis a taktiež rakúsky Novarock, ktorý 13. - 15. júna oslávi svoju desaťročnicu spolu s Iron Maiden, Black Sabbath, Limp Bizkit a ďalšími. No a zabudnúť istotne nemôžeme ani na slovenskú Pohodu, ktorá tento rok rozprestrie v Trenčíne stan 10. - 12. júla a medzi potvrdenými hviezdami sú zatiaľ napríklad Goldfrapp a Kraftwerk.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa