Silvester a Nový rok vo svete. Prezradíme vám, kde sa hádžu taniere o stenu

2014-12-30 08:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad by sa zdalo, že tieto oslavy sú po celom svete rovnaké. Ľudia vyjdú do ulíc, zabávajú sa a vítajú nový rok, ktorý k nim prichádza. Na pozadí týchto zvyklostí si však každá krajina uchováva svoje tradície, ktoré odlišujú ich Silvestra a Nový rok od tých ostatných. Tak ako mi jedávame kvôli šťastiu a bohatstvu jedlá zo šošovice, iní si pestujú tie svoje zaujímavosti.



 

Škótsko

 

Viacero tunajších tradícií sa spája s ohňom. Keď ešte neexistovali ohňostroje, ľudia si vyrábali špeciálne upravené textilné gule, ktoré namáčali do horľavej látky a s nimi potom okolo seba žonglovali a pohadzovali si ich. Kvôli nebezpečenstvu tohto zvyku, ale aj kvôli väčšiemu nástupu ohňostrojov však túto tradíciu postupne zakázali a môžu ju prevádzať iba skúsení žongléri. Okrem toho robievajú v niektorých mestách svetelné sprievody, na ktoré chodia ľudia so sviečkami, lampiónmi alebo fakľami. Ďalšou tradíciou je mať svoj príbytok 31. decembra dokonale čistý a taktiež v ňom nemôžu byť ani smeti. Prichádzajúci rok by sa inak mohol uraziť a nakoniec by ku Škótom nezavítal.

 

Grécko

 

Tieto dva dni sú v Grécku väčším sviatkom ako Vianoce. Oproti zvyšku Európy ich oslavujú podstatne komornejšie. Rodiny sa stretávajú v domácnostiach a tam sa spoločne zabávajú. Iba vo väčších mestách prispôsobujú oslavy turistom. V tento deň pečú jeden špeciálny koláč, do ktorého zapekajú aj mince. Prvý kúsok ide svätcovi, druhý dostane najstarší člen rodiny a tretí najmladší. Zvyšok si už rozdelia ostatní prítomní. Darčeky dostávajú na Troch kráľov, keď sa ponárajú do rieky alebo mora, aby nadviazali na Ježišov krst.

 

Japonsko

 

Aby si zabezpečili počas celého roka dostatok šťastia a dobrej nálady, musia sa Japonci počas tohto dňa čo najviac smiať. I z tohto dôvodu sa stretávajú celé rodiny, aby vytvorili príjemnú atmosféru. Nad vchodové dvere vždy zavesia kúsok slamy na povraze, aby odohnali všetky zlé sily. Menšie oslavy potom pretrvávajú počas nasledujúcich dvoch týždňov. Špecialita sa viaže aj ku 2. januáru, keď každý z členov rodiny napíše na list papiera nejakú obľúbenú báseň a tie si potom vzájomne prednášajú.

 

Dánsko

 

Jeden kuriózny zvyk sa viaže ku Dánsku. Tunajší obyvatelia veria, že im prinesú šťastie rozbité črepy. Rodina si teda počas celého roka postupne zbiera staré taniere a iný riad a potom ho v deň Silvestra rozbijú na väčšie črepiny. V podvečer sa vyberú na prechádzku a pri dverách tých ľudí, ktorých majú radi a na ktorých im záleží, nechávajú kúsok črepín. Čím viac si ich ráno potom nájdu rodiny pred dverami, tým väčšie šťastie a blahobyt ich očakáva počas nasledujúceho roka.

 

Anglicko

 

Keď sa nachádzajú Angličania na Silvestra doma, pred polnocou vždy otvárajú zadné dvere. Takto umožňujú starému roku, aby mohol pohodlne odísť. Potom ich rýchlo zatvoria a s prvým úderom po polnoci otvárajú predné dvere, aby mohli privítať nový rok. Novoročný zvyk je do istej miery podobný ako u nás. Tiež sa očakáva príchod prvého hosťa, ktorý donesie domov šťastie. Mal by to byť muž, no v tomto prípade by mal doniesť so sebou darček pre pani domu, ktorý by mohla použiť v kuchyni, pre pána domu fľašu alkoholu a k tomu uhlie do krbu, aby mohli udržať po celý rok teplo rodinného krbu.

 

Nemecko

 

Predvečer Nového roka sa zmení na malú veštiareň. Do vody sa leje olovo, podľa ktorého tvaru sa určí, aký rok túto rodinu čaká. Nemci berú oslavy Silvestra veľmi spoločensky. Radi sa stretávajú, chodia sa prechádzať do mesta a vinšujú všetko dobré všetkým známym. Ak zostávajú doma, tak kúsok zo silvestrovskej večere nechávajú vždy na tanieri až do polnoci. Chcú si tak zabezpečiť, aby mali všetkého dostatok aj počas budúceho roka a netrpeli núdzou.

 

Taliansko

 

Slávnostná večera by mala na Silvestra pozostávať i zo šošovice, ktorá im prináša šťastie a dezert musí obsahovať hrozno, ktoré je symbolom blahobytu. Keď sa Taliani navečerajú, vezmú niektorý z tanierov a hodia ho o stenu. Zbavujú sa tak prípadných urieknutí a zlých znamení, ktoré boli zoslané na ich príbytok. Ešte pred odchodom z domu vyhodia z okna niečo staré, aby tak urobili miesto prichádzajúcemu roku. Často to býva i nábytok alebo oblečenie. Potom sa už púšťajú do veľkej zábavy, keď sa ulice naplnia tancujúcimi ľuďmi.

 

Zdroj/autor: rampantscotland.com, fathertimes.net, 123newyear.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa