Aký osud čakajú selfie fotky? Čo vás taký záber bude stáť – pokutu, či život?

2015-07-10 12:00:00 |   |    | 

Na obzore sa črtá ďalší problém s našimi obľúbenými svojkami, ktoré tak radi šírime po internete. Nie je totiž nad to pochváliť sa prekrásnou fotkou s historickou pamiatkou. Takto všetci vedia, že sme na dovolenke a že si užívame krásne chvíle. Stačí jedna Eiffelovka a fotografia je hneď vierohodnejšia a všetci známi sediaci v kancelárii môžu len závidieť. Toto všetko je výhoda sociálnych médií, no aj to sa môže zmeniť. Čo čaká naše selfie fotky?



 

V hlavných úlohách – svojka

 

Ako sme už napísali, známe fotografie, s ktorými sa tak radi chválime na internete sú takmer neoddeliteľnou súčasťou dnešného cestovania. Istotne to nerobíme s úmyslom vyprovokovať závisť, len chceme potešiť svoje okolie tým, že im ukážeme, kde práve sme. K tomuto veľmi napomáhajú slávne diela a historické pamiatky. Jedna vec je ich vidieť na obrázkoch, druhá, vidieť ich na vlastné oči a tretia to, že sa s nimi odfotíme a pochválime sa. Mať takúto fotku je nutnosťou každej dovolenky. Či sme už v Ríme, Paríži, Londýne alebo kdekoľvek inde. Chceme si takouto formou zapamätať, kde sme boli.

Tu však o pár dní možno dôjdeme do konfliktu s európskym právom. Nie tým, že by sme fotografiu spravili, ale tým, že ju uverejníme na sociálnych médiách. Možno tak odzvoní všetkým podobným svojkám.

Doteraz sme mohli využívať slobodu panorámy, ktorá nám umožňovala zachytávať diela na verejnom priestranstve. Keďže nešlo o zaväzujúce rozhodnutie, každý štát si mohol zvoliť vlastné limity v rámci slobody panorámy. Preto aj v niektorých krajinách, ako FrancúzskoBelgicko, nie je možné fotografovať a uverejňovať zábery pamiatok. Možno ste si to ani nevšimli, ale fotografie známeho Atómia v Bruseli nesmú byť na internete uverejňované (preto sa ich nedopátrate ani na Wikipédii). Podobne je to s Eiffelovou vežou. Zatiaľ čo denné fotografie nepredstavujú problém, nočné osvetlenie je už samostatným umeleckým dielom, na ktorého zverejnenie je nutné špeciálne povolenie autora.

Rozličná legislatíva takto spôsobuje, že by ste si pred každou návštevou mali najprv dobre naštudovať, čo sa smie a čo nesmie uverejňovať. No prichádzajú aj ďalšie problémy. Totiž pri snahe o rozšírenie slobody panorámy, teda aby bola povinná vo všetkých krajinách EÚ, sa stalo to, že sa začalo uvažovať o obmedzení tejto slobody. Je teda možné, že už o pár dní si na odfotenie Kolosea, alebo Big Bena budeme musieť podať oficiálnu žiadosť.

Odhaduje sa, že denne sa na celom svete zverejní približne milión svojek so známymi pamiatkami, vďaka čomu by sa majitelia takýchto profilov automaticky stali porušovateľmi práva a mohli by byť pokutovaní, prípadne aj súdení. Leda, že by pamiatky začiernili, alebo inak znehodnotili.

Celý zákon by mal byť mierený hlavne proti profesionálnym fotografom, ktorí fotia na komerčné účely, no pokojne by sa mohlo stať, že by vás odchytila kontrola niektorej zo sociálnych sietí. Zostáva nám teda len čakať na rozhodnutie, ktoré ovplyvní aj naše cestovanie.

 

Iné problémy

 

Svojky však prežívajú ťažké časy aj z iných dôvodov. Je to len nedávno, čo sa na svete rozšírili paličky na fotenie svojek a už ich zakazujú. Mestá, pamiatky a vlastne všetko sa zaplnilo predĺženými rukami, ktoré umožňovali zachytiť viac. Stačilo natiahnuť paličku a razom ste mali väčší uhol a do záberu ste sa zmestili s kamarátmi a ešte aj zaujímavým pozadím.

Dnes sa však tieto vynálezy pomaly zakazujú. Hlavne veľké pamiatky, kde sa denne vystriedajú tisíce ľudí, sa rozhodli, že takéto paličky nepovolia. Mnohé z nich na to majú dobré dôvody. V múzeách ako v Louvre ľudia s paličkami zavadzali, zdržovali a ohrozovali bezpečnosť ľudí aj pamiatok. Pri nebezpečných atrakciách, ako vo vodných parkoch, sa zase mohlo pokojne stať, že palička odletela a niekoho zranila. A našli sa aj také miesta, ktoré ich zakázali čisto z princípu.

Preto sa dnes už takto neodfotíte napríklad v múzeu Louvre, Disneylande, Versailles, Britskej národnej galérii a iných.

 

Nebezpečenstvo a ruská príručka

 

Do tretice sa svojky spájajú s ďalším problémom. Teraz omnoho závažnejším. Ide totiž o zdravie a život. V poslednej dobe sa totiž stále častejšie objavujú prípady, kedy sa nadšenci pre selfie dostali do život ohrozujúcich situácií a v mnohých prípadoch ich ani neprežili. Dopravné nehody, pády a mnohé iné (niekedy aj kuriózne prípady) sú spájané s potrebou spraviť si čo najzaujímavejšiu fotku. Už nestačí stáť pred zrkadlom. Fotí sa so zbraňami (jedna dievčina v USA si tak skoro odstrelila hlavu), na vysokých bralách (nejeden človek už spadol), v autách (dopravné nehody sú pomerne často spájané so selfie fotkami)...

Preto sa ruská polícia rozhodla vydať príručku fotenia svojek. Nachádzajú sa tu rôzne bezpečnostné odporúčania, ako sa odfotiť a neublížiť si pri tom. Príručka sa volá „Zhotovujte si bezpečné selfie – rozkošná selfie vás môže stáť život“. Ministerstvo vnútra sa pre tento krok rozhodlo po tom, ako len v tomto roku zaznamenalo vyše 100 úrazov a 10 úmrtí spojených so snahou spraviť si čo najlepšiu fotku. Otázkou však je, či stoja za to.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa