Sklamanie pre turistov: Benátky majú ďaleko od romantiky

2018-02-03 00:00:01 |   |    | 

Deň svätého Valentína je za dverami, ale obľúbený výlet do Benátok tento rok nie je dobrým nápadom. Romantiku by ste tam totiž hľadali ťažko, v dôsledku počasia je „mesto na vode“ bez vody a vyzerá bezútešne.



 

Benátky patria napriek svojej neveľkej rozlohe k najnavštevovanejším miestam planéty. Mnoho turistov sa snaží vyhnúť obrovskému náporu turistov a do „mesta na vode“ cestuje mimo sezóny. Benátky majú svoje nepopierateľné čaro aj na jeseň či na jar, práve teraz však veľmi atraktívne nie sú.

V Benátkach v týchto dňoch vládne studené počasie s maximálnou dennou teplotou okolo šesť stupňov. V meste už dlhšie nepršalo a v dôsledku slabého prílivu klesla vodná hladina až o 70 centimetrov. Gondoly stoja v blate a problémy majú aj lode mestskej hromadnej dopravy, takže v meste vládne chaos.

Benátčania pritom zvyknú bojovať skôr s „acqua alta“, teda vysokou vodou. Podľa vedcov mesto každý rok poklesne o 1 až 2 milimetre a ulice a námestia pravidelne zaplavuje voda. Už v roku 2003 predstavili Taliani projekt, ktorý by mal záplavám zabrániť akýmisi bránami, ktoré by v prípade vysokej vody Benátsku lagúnu úplne oddelili od mora. Do praxe však projekt zatiaľ uvedený nebol.

A tak domáci z Benátok naďalej odchádzajú. Mesto zaznamenalo za polstoročie obrovský pokles obyvateľstva, v roku 1951 tu žilo približne 175 000 Benátčanov, dnes ich je menej ako tretina. Väčšina domácich radšej býva na pevnine a do mesta chodí len pracovať. Je to spôsobené vysokými cenami súvisiacimi s turizmom, nefungujúcou infraštruktúrou a tiež katastrofálnym stavom budov popri kanáloch. Problém je tak naliehavý, že v mnohých starých budovách sa prízemné priestory alebo schodiská, kde kedysi vykladali tovar, už vôbec nevyužívajú.

Dnes majú pritom Benátčania opačný problém - loďou sa domov ani nedostanú. A hoci na dnes konečne meteorológovia predpovedajú zrážky, od zajtra sa má opäť vyjasniť a tak je možné, že si na krajšiu tvár Benátok ešte chvíľu počkáme.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa