VÝLET Kostol sv. Jakuba

2009-05-19 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Národná kultúrna pamiatka sakrálnej architektúry kostol sv. Jakuba sa nachádza v strede obce Tužina, v okrese Prievidza.



Dejiny Tužiny a jej pamiatok sú úzko späté s dejinami bojnického panstva, ku ktorému spočiatku patrila. V blízkosti obce sa rozprestiera Chránená krajinná oblasť Strážovské vrchy, popretkávaná lesnými chodníkmi a cestičkami. Okolité lesy poskytujú možnosti na aktívny oddych návštevníkov, turistiku, poľovníctvo a rybárstvo. Najvýznamnejšou historickou pamiatkou obce je kostol sv. Jakuba, ktorý do dnešnej doby zostal charakteristickým znakom Tužiny.

Barokový jednoloďový rímsko-katolícky kostol bol postavený na stredovekých základoch podľa plánov kremnického staviteľa J. Vogta v rokoch 1788 až 1797. Na východnej strane stavby sa nachádza okrúhle presbytérium a na západnej vstavaná veža. Strop vo vnútri je klenbový postavený na pilieroch.

Hlavný oltár, kazateľnica, krstiteľnica, štvordielny organ a štyri svietniky sú prevedené v klasicistickom slohu osemnásteho storočia a sú obohatené rezbárskymi výjavmi v dreve. Za hlavným oltárom sa nachádza obraz svätého Jakuba, pochádzajúci z devätnásteho storočia.

Na konci Druhej svetovej vojny bol kostol veľmi poškodený. Veža a zvony boli zničené a strecha zhorela. Vojnové udalosti a následný spoločenský vývoj spôsobili takmer úplný zánik výmaľby interiéru kostola. V roku 2002 začali rozsiahle rekonštrukčné práce na maľbách kostola, ktoré na klenbách a stenách ešte zostali. Reštaurátorom sa výmaľbu podarilo prinavrátiť do pôvodného umeleckohistorického výrazu až na jar roku 2007.

 

Kostol sv. Jakuba z Tužiny získal cenu Fénix za technologicky náročnú sanáciu a reštaurovanie výrazne poškodenej neobarokovej maliarskej a štukovej výzdoby a za úsilie o dlhodobé zabezpečenie mikroklímy priestoru a stability reštaurovaného diela.

 

  • Ďalšie výlety v okolí
    Bojnický zámok – jeden z najstarších a najvýznamnejších slovenských hradov
    Zoo Bojnice – najstaršia slovenská Zoo
    Mesto Prievidza – nachádza sa asi 60 km od mesta Trenčín

 

Obecný úrad
972 14  Tužina
Tel.: 046/5444187
Fax: 046/5444003
E-mail: obec@tuzina.sk, tuzina@stonline.sk

 

Zdroj/autor: hornonitrie, tuzina, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa