V Konžskej demokratickej republike otvorili nové národné múzeum

2019-11-26 08:00:00 |   |    | 

Prezident Konžskej demokratickej republiky (KDR) Félix Tshisekedi v sobotu slávnostne otvoril nové národné múzeum v hlavnom meste Kinshasa. Budovu tejto inštitúcie stavali tri roky za finančnej pomoci Južnej Kórey a dokončili ju v júni, informuje stanica BBC.



Múzeum hostí expozíciu predmetov každodenného života a kultúry tejto stredoafrickej krajiny. Príslušné úrady vyjadrili nádej na rozšírenie zbierok o artefakty vyvezené z krajiny počas koloniálnej éry.

Mimoriadny reštitučný záujem je o exponáty v Kráľovskom múzeu centrálnej Afriky (KMMA) v belgickom meste Tervuren, ktoré sa opätovne otvorilo minulý rok. Bývalý líder KDR Joseph Kabila predtým uviedol, že Kinshasa sa bude usilovať o získanie predmetov z KMMA, hoci žiadna oficiálna žiadosť podaná zatiaľ nebola.

Konžská demokratická republika, v rokoch 1971-1997 známa ako Zair, bola oficiálne anektovaná Belgickom v roku 1908 a nezávislosť získala v roku 1960.

Záležitosť "vyplienených pokladov" Afriky v časoch kolonializmu je dlhodobou témou. V roku 2018 francúzske médiá vyzvali na návrat tisícok pôvodných artefaktov na čierny kontinent. Západné krajiny sa v minulosti zdráhali repatriovať predmety zo svojich múzeí, odvolávajúc sa na obavy o nedostatočnú ochrannú infraštruktúru a politickú nestabilitu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikipedia/Munfarid1

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa