Ako si kúpiť snoubordové oblečenie

2008-12-16 15:00:00 |   |    | 

Tento článok sa bude venovať hlavne vonkajšej vrstve snoubordového oblečenia, ktoré sa tiež často nazýva „technical outerwear“. Technical preto, lebo vyrábané kvalitné snoubordové oblečenie sa vyvinulo tak, že na prvé miesto pri jeho návrhu sa kládla - funkčnosť.



To znamená - nepremokavosť, priedušnosť, odolnosť proti vetru, tepelná izolácia, žiadne zlé záhyby, malá váha, ľahká použiteľnosť, ženskosť/mužskosť a kopa vreciek a sťahovákov, aby vám bundy/gate na svahu pomáhali a nie prekážali.

Základné podstatné vlastnosti snowboardového oblečenia sa väčšinou uvádzajú na visačke pripichnutej výrobcom k oblečeniu. Oblečenie si vyberajte podľa toho, či chcete jazdiť iba za pekného počasia a iba na zjazdovkách, alebo sa chcete motať po pás v prašane mimo zjazdoviek, poprípade prežiť ďaleko mimo dosahu civilizácie. V prvom prípade samozrejme nemusí oblečenie spĺňať toľko, čo v poslednom.

Nepremokavosť, priepustnosť pár, odolnosť voči vetru

Odolnosť voči vode sa pri oblečení označuje tzv. vodným stĺpcom, ktorý je schopný použitý materiál udržať bez presiaknutia. Hodnoty vodného stĺpca sa pohybujú cca od 2000 až do 20 000 mm. Najnovšie sa pri oblečení uvádza aj iná, podobná miera v jednotkách g/m2/24h (teda koľko gramov vody vydrží meter štvorcový daného materiálu udržať bez premoknutia celých 24 hodín), a hodnoty sa pohybujú od 5000 do 8000. Najlepšie veci majú najvyššie hodnoty a je ich poznať najčastejšie podľa vonkajšieho materiálu (rôzne špeciálne laminované tkaniny z polyesteru a nylonu), ktorý je z vnútornej neviditeľnej stany potiahnutý priedušným „gumeným“ povlakom. „Pogumovaný“ materiál je cítiť na dotyk pri pošúchaní vonkajšej vrstvy bundy/gatí o seba.

Proti prenikaniu vody na zošitých miestach sa používajú tzv. „taped seams“, tj. špeciálne šité a podlepené švy (zvnútra).

Najnovšie sa pri freeridových bundách vynechávajú švy na pleciach, ktoré sa derú pri nosení ruksakov (a celkový počet švov sa minimalizuje). Napriek odolnosti voči vode, musí byť vonkajšia vrstva schopná prepúšťať von paru z odparujúceho sa potu. Takéto materiály sa nazývajú „waterproof-breathable“. Proti vetru sú použité pevné a robustné tkaniny. Tiež sa používajú krytky na zipsy, pretože únik tepla pri veternom počasí cez zipsy je citeľný. Popri tom všetkom musia byť všetky materiály poddajné, ľahko ohýbateľné, aby ste neskončili ako neohybní zbrojnoši, oblečení v plechovom sude.

Moderné materiály majú schopnosť sa pomerne rýchlo sušiť. Opotrebované tlsté bundy s insulation vložkami môžu mať problém, ak napr. začne pršať a insulation v bunde nasiakne a ide ťažko usušiť.

Opotrebovanie a strata odolnosti voči vode

Napriek tomu, že každá bunda, či gate sa vyrábajú ako vode odolné, po čase strácajú svoju schopnosť odolávať vode, lebo sa z nich zošúcha vonkajšia repelentná vrstva a porušia sa vlákna. Vyrábajú sa rôzne prípravky na ošetrovanie povrchu zimných vecí a treba ich používať. Odolnosť voči vode sa stráca aj pri praní. Ak vec operiete úplne zle (vysoké teploty a klasický prášok), zabudnite na to, že ešte bude vodotesná. Klasické prášky porušujú vlákna vo vonkajšej vrstve a preto treba veci prať v špeciálnych prípravkoch, ktoré dostať zväčša v horolezeckých a turistických obchodoch. Veci sa tiež opotrebúvajú šúchaním sa o seba, ale s tým si asi nikto nepomôže.

Tepelná izolácia

Podľa určenia sa vyrábajú bundy podšité tepelno-izolačnou vrstvou, tzv. „insulation“ a tenké technické (outershell). Tenké outershell bundy umožňujú väčšiu pohyblivosť a sú vhodné na freestyle. Tlsté bundy niekedy vynechávajú insulation v rukávoch, práve kvôli pohyblivosti. V tých častiach oblečenia, kde sú najcitlivejšie časti tela sa používa na vnútornej strane mikrofleece. Zväčša ide o oblasť krku a hrude pri bundách a o kríže pri gaťoch. Mikrofleece udržuje teplo a je príjemný na dotyk.

Odolnosť búnd a nohavíc voči snehu

Jedna z najdôležitejších vecí na bunde je kapucňa, najlepšie so „šiltom“ a širokým uzáverom okolo úst, líc a nosa. Kapuca musí byť dosť veľká, aby vám umožňovala pohyblivosť hlavy s oblečenou čiapkou a okuliarmi. Kapuca musí mať sťahováky, aby nepadala z hlavy. Výhodou je odpojiteľnosť kapuce. Bez kapuce sa v podmienkach sneženia a vetra snáď ani jazdiť nedá.

Ďalšou dôležitou vecou je „powder skirt“. Powder skirt je vnútorné zapínanie bundy v podobe sukničky, ktorú zapneme okolo pása na gate. Powder skirt zabraňuje vniknutiu snehu zospodu pod bundu na vaše telo. V spodnej časti powder skirtu je našitá guma, aby spodok pružil a dobre priliehal. Z vnútornej strany – tej ktorá sa dotýka gatí - obsahuje protišmykové gumičky, aby sa nezošuchla nad gate. Uchytenie o gate je často zabezpečené aj špeciálnymi cvokmi.

Ďalším miestom, odkiaľ môže vniknúť sneh sú rukávy. Rukávy musia mať na koncoch samozrejme sťahováky (zväčša na suché zipsy). Niektoré najnovšie bundy majú všité malé „rukavice“, alebo powder skirty na ruky, ktoré sa jednoducho vopchajú s rukou do rukavice a riešia všetky tie problémy s mokrými zápästiami.

Najdôležitejšia vec nohavíc sú powder patenty na spodku. Tak ako na bunde, aj na gatiach musí byť „suknička“, riešená veľmi podobne ako pri bunde, ktorá sa navlieka na zaviazanú botu a bráni snehu, aby sa dostal do boty a na hornú časť šnúrok.

Technická vyspelosť bundy

Bundy sú vyrábané tak, aby maximálne slúžli a preto navyše obsahujú najrôznejšie „vychytávky“. Vetráky pod pazuchami sú veľmi vhodné, keď sa potíte pri šliapaní do kopca. „Lycra sleeves“, čiže šmykľavé lykrové podšívky v rukávoch pridávajú komfort na ľahké obliekanie bundy.

Vrecká musia byť dobre prístupné, odzipsovateľné a zazipsovateľné jednou rukou. Veľa búnd sa robí navyše vrecká na okuliare a vnútorné vrecká. Veľa búnd ponúka klipsy na permanentky a kľúče. Zipsy by mali mať dlhý zapínač, aby ste nemuseli dávať dole rukavice.

V hypermarketoch a zlých snowboardových predajniach nájdete zastarané dizajny a strihy búnd, často ležiaky, ktoré sa niekoľko rokov nepredali. Dobré bundy dnes majú jedinečné farby, moderné vzory a zaujímavý strih.

Technická vyspelosť nohavíc

Podobne ako bundy, aj gate sú šité pre maximálne pohodlie a funkčnosť. Nie je náhoda, že na snowboard sa používajú širšie gate než na cyklistiku. Gate musia umožňovať veľkú voľnosť pohybu. Väčšinou sú „ohnuto“ ušité pod kolenami, lebo prirodzený postoj na snowboarde je v prikrčení. Gate by mali byť dosť dlhé, aby nepúšťali sneh na boty.

Napriek tomu, že gate mávajú nad bokmi sťahováky, určite sa presvedčte, či majú putká na opasok. Používajte syntetický opasok, aby ste nemali konštantne mokrý pás od nasiaknutého, napr. koženého opasku.

Vetráky na gatiach, vhodné pri šliapaní do kopca, sú zväčša z vonkajšej časti od pása po kolená; vyskytujú sa aj vetráky na vnútornej strane stehien alebo odhora až nadol. Vetráky sú otvárené zipsom, ktorý musí mať dlhý zapínač, aby ste ich boli schopní otvoriť aj s rukavicami. Ak otvoríte vetrák, nemala by sa zjaviť diera, ale sitko brániace napadaniu malých a nepríjemných hrudiek snehu do gatí.

Na páse sa používajú šikmé vačky, kvôli pohodlnému prístupu, ktoré musia mať zipsy. Spodné konce gatí bývajú často vystužené pevnou tkaninou, lebo sa často šúchajú o zem a o sneh a predierajú sa.

Tri vrstvy oblečenia

Ak ste si kúpili krásne nové vonkajšie oblečenie, vedzte, že pod ním sa nemôžte obliecť len tak hocijako. Snowboarding prebral techniky iných športov ako napr. horolezectvo a odporúča sa obliekať sa v troch vrstvách – 1. Spodné prádlo odvádzajúce pot z tela (najčastejšie rýchlo schnúci polypropylén); 2. Na to zatepľujúca vrstva v podobe fleecu pomerne priliehajúceho k telu. Fleece má schopnosť odvádzať, ale nie príliš udržovať vodu z najspodnejšej vrstvy na tele; 3. Na túto tepelnú vrstvu sa oblieka bunda, ktorej hlavná funkcia je brániť proti vetru, vode, snehu. Vôbec nemusí byť hrubá, ale odolná. Musí však prepúšťať odparujúci sa pot z vášho tela navonok.

Bavlna na klasických tričkách a mikinách je nebezpečná, pretože nasakuje a nepúšťa vodu. Navyše sa dlho schne. Vychladnuté bavlnené tričko na tele zatúlaného, nezvestného freeridera môže znamenať podchladenie a kľudne aj smrť.

Ak máte tenšiu bundu a je 20 pod nulou, môže sa pod ňu obliecť ešte iná tepelno-izolačná vrstva, napr. v podobe často používanej hrubej vesty. Obliecť sa treba tak, aby oblečenie nebránilo v pohybe.

Firmy vyrábajúce kompletne celé snowboardové oblečenie nezabúdajú ani na čiste pre snowboarding robené ponožky, tkané v „ohnutom“ tvare, lebo prirodzený postoj v prikrčení spôsobuje na bežných ponožkách zvlnenie v mieste ohnutia nad nártom. Takéto ponožky sú z podobných materiálov a majú podobné vlastnosti ako ostatné dobré spodné prádlo – odvádzajú vodu a udržujú teplo.

Kde to kúpiť

Jednoznačne vám odporúčame nakupovať snowboardovú výbavu iba v špecializovaných snowboardových predajniach. Výhodný môže byť aj nákup cez e-shopy. Ak chcete ušetriť, prezerajte si výrobky českých výrobcov, ktoré dosahujú veľmi dobrú kvalitu pri rozumných cenách. Určite nenakupujte v hyperkmarketoch, ktorých sortiment je špeciálne vyberaný tak, aby bol za každú cenu (aj cenu funkčnej aj dizajnovej zastaralosti či nekvality) umiestnený na pult s čo najnižším číslom na cenovke.

 

  • Zoznam 50 špecializovaných snow a skateboardových predajní na Slovensku
  • Zoznam známych e-shopov v našom regióne aj vo svete
  • Linky na takmer 300 výrobcov snowboardovej a skateboardovej výbavy

 

 

 

Zdroj/autor: boardlife, R.Cisár
(Text neprešiel jazykovou úpravou
(

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa