Adventný Poprad: Deti poteší bohatá svetelná výzdoba, dospelých vianočný jarmok

2023-12-14 00:00:00 |   |    | 

Kto bol niekedy v Poprade počas vianočného obdobia, veľmi dobre vie, o čom hovoríme. Toto podtatranské mesto začalo pred rokmi s tradíciou bohatej svetelnej výzdoby, ktorá sa preslávila po celom Slovensku. I kvôli tomu podľa niektorých nenájdete v adventnom období na Slovensku krajšie miesto.



 

Odštartoval to anjel

Jednou z prvých svetelných sôch v Poprade bol 13 metrov vysoký anjel, ktorý symbolicky chránil mesto na jeho hlavnom kruhovom objazde. Pozostával z viac ako 40 000 svetiel, ktoré z neho urobili hlavnú vianočnú dominantu.

Už pätnásť rokov púta pozornosť od prvého momentu, keď ho inštalujú v blízkosti bývalého pivovaru, keďže ho na trávnik musia priniesť helikoptérou. Keďže anjela privítali nielen Popradčania s veľkým nadšením, tak sa spustila tradícia zdobenia ulíc mesta svetelnými vianočnými atrakciami.

Postupne pribudla symbolická vstupná brána a iné zaujímavosti, ktoré sa z centra mesta presúvali do jeho iných častí. Dnes má vianočné dekorácie väčšina kruhových objazdov a nájdete ich aj na sídliskách.

 

Ako z filmu

Centrum mesta vďaka tomu vyzerá po zotmení ako vystrihnuté z vianočného filmu. Keď prejdete cez svetelnú vstupnú bránu, ktorá sa nachádza na Námestí svätého Egídia, ocitáte sa v rozprávkovej krajine.

V malom parku pri kine inštalovali rôzne svetelné sochy zvierat. Uvidíte tam jelene, kamzíky, orly a pri všetkých z nich sa môžete aj odfotiť. Po oboch stranách námestia sú zdobené aj všetky stromy, na ktorých sa nachádzajú rôzne ornamenty.

Kráčajúc smerom k fontáne uvidíte veľké svetelné nápisy „Vianoce“ a „Poprad“, obrovskú vianočnú guľu a na námestí pri kostole tiež obálku s listom pre Ježiška, hlavný stromček, kaplnku, adventný veniec, medveďov a nápis 2023.

V korunách stromov sa skrývajú farebné srdiečka a už tradične jednu z najznámejších bočných ulíc zdobia hviezdy, ktoré svietia nad vašimi hlavami. Medzi najnovšie atrakcie patrí koč s koňmi.

Pripočítajte si do toho džavot sánkujúcich sa detí, z rozhlasu hrajúce koledy a vianočné piesne. Do ruky vám potom chýba už len pohár punču či vareného vína, ktorú kúpite v niektorom zo stálych stánkov.

Keďže je svetelná výzdoba tak bohatá, mesto sa rozhodlo v rámci šetrenia nechať ju zasvietenú vždy iba do 23:00.

 

Jarmok remesiel

Predstavitelia Popradu sa snažia opäť oživiť námestie zaujímavými akciami. Počas týchto dní ľudí do centra opäť priláka Vianočný jarmok, ktorý sa koná od 13. do 17. decembra.

V stánkoch sa okrem rôznych gastronomických a nielen sviatočných pochúťok budú predávať najmä remeselnícke výrobky. V niektorých z nich uvidíte aj priame ukážky práce týchto majstrov.

Okrem toho je na každý deň pripravený zaujímavý program. Môžete sa tešiť na tradičné folklórne súbory, vystúpenie Kataríny Koščovej a Jendrichovcov.

Kino v centre bude vysielať vianočné filmy, medzi ktorými nechýba ani nová Perinbaba. Jedným z vrcholov je tradičná zabíjačka, ktorá bude na námestí od soboty rána.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa