Prírodovedné múzeum v New Yorku uzavrie expozície s indiánskymi predmetmi

2024-02-08 16:00:00 |   |    | 

Americké prírodovedné múzeum v New Yorku oznámilo, že uzavrie dve veľké expozície, kde sú vystavené predmety pôvodných obyvateľov. Reaguje tak na nové federálne predpisy, ktoré vyžadujú, aby múzeá získali pred vystavením alebo skúmaním spomínaných predmetov súhlas indiánskych kmeňov.



 

"Expozície, ktoré zatvárame, pozostávajú z artefaktov z doby, keď múzeá ako to naše nerešpektovali hodnoty, pohľad a vlastne ani zdieľanú ľudskosť pôvodných obyvateľov," napísal v liste zamestnancom múzea jeho riaditeľ Sean Decatur. Doplnil, že opatrenia sa niektorým môžu zdať náhle, avšak podľa iných mali byť zavedené už dávno.

Múzeum uzavrelo expozície venované tzv. Východným lesom a Veľkým plániam a zakryje množstvo ďalších vitrín s predmetmi z indiánskej kultúry, pretože prechádza svoju obrovskú zbierku, aby sa uistilo, že je v súlade s novými federálnymi pravidlami.

K podobným opatreniam pristupujú aj ďalšie významné americké múzeá. Časť svojej expozície napríklad zakrylo Fieldovo prírodovedné múzeum v Chicagu a Clevelandské múzeum umenia, zatiaľ čo múzeum archeológie a etnológie na Harvardskej univerzite oznámilo, že z výstavy odstráni všetky pohrebné predmety pôvodných obyvateľov.

Krok prírodovedného múzea v New Yorku, ktorého bránami každý rok prejde asi 4,5 milióna ľudí, čo z neho robí jedno z najnavštevovanejších múzeí na svete, však vysiela silný odkaz. Antropologické oddelenie múzea totiž patrí k najstarším a najprestížnejším v Spojených štátoch. V dôsledku nových opatrení sa teraz návštevníkom uzavreli expozície na ploche približne 930 metrov štvorcových. Podľa riaditeľa múzea je však možné, že časť predmetov bude po preskúmaní opäť vystavená. Múzeum zároveň plánuje proces vysvetľovať.

Tento mesiac vstúpili do platnosti nové federálne predpisy, ktoré dávajú inštitúciám päť rokov na to, aby pripravili všetky ľudské ostatky a súvisiace pohrebné predmety na vrátenie pôvodným obyvateľom, a dávajú kmeňom väčšie právomoci v celom procese. Opatrenia sú výsledkom snahy vlády amerického prezidenta Joea Bidena urýchliť vrátenie indiánskych ostatkov, pohrebných predmetov a ďalších posvätných predmetov.

Tento proces sa začal v roku 1990 prijatím zákona NAGPRA (Native American Graves Protection and Repatriation Act), ktorý pre múzeá a ďalšie inštitúcie stanovil pravidlá pre vrátenie ľudských ostatkov, pohrebných predmetov a ďalších predmetov kmeňom pôvodných obyvateľov. Uvedenie pravidiel do praxe sa však tiahlo celé desaťročia, čo vyvolalo kritiku zákona zo strany zástupcov kmeňov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa