Na obrazovky sa vracia Cestou necestou, prvou zastávkou bude africká Uganda s lekárkou Bibou

2024-02-02 09:00:00 |   |    | 

Obľúbená gastronomická cestopisná relácia Cestou necestou prichádza na obrazovky RTVS s premiérovými epizódami, v ktorých už 9 rokov navštevuje Slovákov žijúcich v rôznych krajinách celého sveta. Ich očami spoznajú diváci opäť nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu.



 

Nová séria relácie Cestou necestou ponúkne divákom 10 premiérových epizód. Cesta začína v neznámej Afrike a povedie cez Južnú Ameriku, Európu až do Ázie. Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojich očí divákom ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Aj v nová séria predstaví množstvo zaujímavých krajín, regiónov a miest, cez fantastické gastronomické zážitky a bohaté informácie.

„Kontrasty sveta, význam jedla na rozdielnych kontinetoch a v rôznorodých komunitách je to, čo nás neprestáva už deväť rokov fascinovať,“ hovorí cestovateľ a režisér Tibor Patay. Jedinečné zážitky si pri nahrávaní komentárov užije aj herečka Lucia Hurajová, ktorá je, spolu s Ivanom Šandorom, hlasom relácie: „Pri nahrávaní každej časti cestujem v štúdiu so štábom, nechávam si púšťať niektoré pasáže viac a vždy sa pýtam režiséra na všetky zážitky. Je to vždy na 30 minút aj môj cestovateľský zážitok.

Nová séria gastronomického cestopisu Cestou necestou začne v Ugande. Uganda, známa ako Perla Afriky, sa nachádza v jej východnej časti. Leží v povodí rieky Níl a prevláda v nej prevažne rovníkové podnebie. Krajina má z veľkej časti nevyužité zásoby ropy a zemného plynu, no jej hlavným vývozným artiklom je káva. Nemá síce pobrežie, no môže sa pochváliť tým, že 26 % jej územia pokrývajú vodné plochy. Krajina je domovom mnohých etnických skupín a z náboženstiev dominuje kresťanstvo.

V roku 1963 získala od kráľovnej Alžbety svoju nezávislosť, no odvtedy si prešla kostrbatým politickým dianím. Organizácia Transparency International ohodnotila ugandský verejný sektor ako jeden z najskorumpovanejších na svete. Vďaka nemu je starostlivosť o zdravie i vzdelanie jej obyvateľov tragická. A práve to sem pracovne pritiahlo už pred 14 rokmi aj doktorku Bibu. Biba je lekárka a od roku 2010 žije v Ugande, kde šéfuje neziskovej organizácii a hlavne klinike pre liečbu HIV.

Jej skromnosť, vytrvalosť a láskavosť ju držia s úsmevom v nehostinných podmienkach kde našla aj svojho milovaného syna. V tomto kúte sveta sa pozrieme na úplné iný význam slova jedlo, ale domáce ženy nám ukážu ako sa v ich komunitách varí alebo ako vyzerajú miestne záhrady.

Nová séria zavedie divákov okrem Ugandy aj na španielsky ostrov Tenerife, predstaví čaro Južnej Ameriky návštevou Brazílie a argentínskeho Buenos Aires, ukáže taliansky Piemont, ale aj africký kontinent, kde štáb zavíta na ostrov Madagaskar a do Zambie. Exotickú Áziu zastúpi v premiérovej sérii hlavné mesto Srí Lanky Colombo aj Maledivy a nebude chýbať ani oblasť Hainan v Číne. A samozrejme, všade sa stretneme s ľuďmi so zaujímavými príbehmi.

Napríklad na Madagaskare, v odľahlej časti, žije Adrián, ktorý rešpektuje a váži si miestnych ľudí. Vybudoval si tu malý hotel a venuje sa potápaniu. Odchod do Afriky mu zachránil život. V talianskom Piemonte zas žije Adriana, ktorá vie všetko o miestnych rodinách, ktoré vyrábajú syry, cestoviny, či víno. Tu zažijeme aj autentické hľadanie tisíceurových hľuzoviek. Štáb navštívi aj jogínku na Maldivách, či šéfkuchára na Tenerife.

Nenechajte si ujsť premiérovú sériu gastronomického cestopisu Cestou necestou, každý piatok, od 2. februára, o 21.55 h na Jednotke.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: RTVS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa