Škandál medzinárodných rozmerov: Švajčiarske zimné stredisko odmieta požičiavať lyže Židom

2024-02-14 21:00:00 |   |    | 

Zväz židovských obcí vo Švajčiarsku kritizuje reštauráciu na vrchu Pischa nad známym alpským letoviskom Davos kvôli oznámeniu, že nebude požičiavať lyže a sánky židovským záujemcom. Informuje o tom agentúra AP. Podnik vyvesil plagát v hebrejčine, na ktorom informoval, že "našim židovským bratom" nebude požičiavať sánky, lyže alebo snežnice kvôli "sérii veľmi otravných incidentov", vrátane prípadu ukradnutých sánok.



 

Podľa AP upozornenie bolo určené pre izraelských Židov, ktorí v posledných rokoch v čoraz väčších počtoch v zime aj v lete prichádzajú do Davosu.

Na plagát pôvodne upozornil zürišský radný Jehuda Spielman. "Je bezpochyby diskriminačný," uviedol predseda Zväzu židovských obcí Jonathan Kreutner. "Šokuje ma to. Je to skutočne nová úroveň trúfalosti," dodal. Ide podľa neho o prejav antisemitizmu a kolektívneho postihu určitej skupiny návštevníkov horského letoviska na základe ich pôvodu.

 

Polícia v kantóne Graubünden, v ktorom Davos leží, podľa agentúry SDA začala tento prípad vyšetrovať kvôli podozreniu z diskriminácie a vyzývania k nenávisti.

Denník Basler Zeitung na svojich internetových stránkach píše, že reštaurácia sa ospravedlňuje tým, že sa s problémami so židovskými klientmi nestretáva ojedinele, sú vraj na dennom poriadku. Podľa jej prevádzkovateľov sa medzi nimi nájdu takí, ktorí si chcú v teniskách požičať sánky, potom ich ale nechajú stáť na zjazdovke alebo volajú horskú službu bez toho, aby boli zranení. "Nechceme už dlhšie podstupovať riziko, že niektorý z týchto hostí spôsobí vážnu nehodu a my potom za to ponesieme zodpovednosť," uviedli.

Basler Zeitung pripomína, že už vlani v lete šéf davoskej turistickej agentúry Reto Branschi zastavil projekt v spolupráci so Zväzom židovských obcí, ktorého cieľom bolo prehĺbiť vzájomné porozumenie medzi obyvateľmi horského letoviska a jeho židovskými návštevníkmi. Uviedol, že niektorí židovskí návštevníci nerešpektujú tamojšie zvyklosti a odhadzujú odpadky, nedodržiavajú zákazy vjazdu alebo chodia po nepokosených lúkach.

AP pripomína, že antisemitizmus je na vzostupe nielen v Európe, a to v súvislosti s izraelskou inváziou do Pásma Gazy. Tú Izrael zahájil vlani na jeseň reakciu na vpád bojovníkov z teroristického hnutia Hamas ovládajúceho Pásmo Gazy na svoje územie. Ozbrojenci v Izraeli zabili okolo 1200 ľudí, hlavne civilistov a stovky ďalších zavliekli do Gazy ako rukojemníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa