Nórsko chce na hraniciach so Švédskom postaviť plot proti divým sviniam

2024-02-22 06:00:00 |   |    | 

Nórsko zvažuje postavenie plotu proti divokým ošípaným na hraniciach so Švédskom. Zábrana má byť súčasťou balíčka opatrení na zníženie populácie týchto zvierat po tom, čo vo Švédsku počas minulého roka vypukol africký mor ošípaných. Plot na hranici by mal zabrániť presunu diviakov zo Švédska, v ktorom ich populácia činí 300.000 jedincov. Podobnú situáciu riešilo aj Dánsko, ktoré migráciu diviakov znížilo vďaka postaveniu plotu pozdĺž Nemecka.



Úrady okrem monitorovania populácie odporúčajú tiež zlepšenie účinnosti lovu, povolenie predaja mäsa zo zastrelených diviakov a zavedenie povinnosti pre majiteľov držaných domácich ošípaných postaviť ploty.

Až dvom tisíckam diviakov hrozí podľa plánu nórskeho úradu pre bezpečnosť potravín a agentúry pre životné prostredie vyhubenie. Africký mor ošípaných je vírusové ochorenie, k nákaze z ošípanej na človeka prejsť nemôže. Choroba je v Európskej únii od roku 2014.

Nórsky minister poľnohospodárstva a potravinárstva Geir Pollestad už skôr vyhlásil, že úrady pracujú na nových a prísnejších opatreniach. "Ak sa prasačí mor v Nórsku objaví, bude to mať veľké dopady na tých, ktorí sa chovom ošípaných zaoberajú. Zároveň by to obmedzilo možnosť lovu, lesných prác a vonkajších aktivít v oblastiach postihnutých nákazou," uviedol Pollestad.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa