VÝLET Tihányiovský kaštieľ

2008-09-04 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Tihányiovský kaštieľ v Radvani v Banskej Bystrici je pomenovaný podľa jeho majiteľov. Pôvodne bol prízemnou budovou postavenou v prvej polovici 17. storočia v renesančnom slohu.



Jeho zvyšky sa zachovali v severozápadnej časti objektu. Posledná rozsiahla prestavba bola v roku 1819, keď objekt dostal klasicistickú podobu, a ďalšie úpravy z 19. storočia vyústili do neorenesančného výrazu. V roku 1972 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku a po komplexnej obnove bol odovzdaný Stredoslovenskému múzeu v Banskej Bystrici. V kaštieli je umiestnená stála prírodovedná expozícia Stredoslovenského múzea.

Prírodovedná expozícia Príroda stredného Slovenska, sprístupnená verejnosti v decembri 1989, poskytuje ucelený obraz o prírodných pomeroch stredného Slovenska prostredníctvom 2 400 exponátov. Člení sa na osem celkov prezentujúcich krajinu tohto regiónu. V každom z nich sú predstavované typické ukážky prírodných systémov s naznačením ekologických väzieb medzi ich prvkami. Problematiku dokresľujú informácie o ochrane prírody a životného prostredia.

Návšteva expozície poskytuje možnosť oboznámiť sa s geologickou stavbou, flórou a faunou stredoslovenského regiónu, rozširuje vedomosti z ekológie a ochrany prírody. Umožňuje naučiť sa poznávať bežné i menej známe druhy hornín, minerálov, rastlín a živočíchov. Na expozíciu nadväzuje audiovizuálna sála, v ktorej sú prezentované prírodovedné programy. Na prízemí v dvoch samostatných miestnostiach sú pravidelne obmieňané príležitostné výstavy a zbierkové predmety mesiaca.

Od januára 2006 je jedna miestnosť ozvučená zvukmi a hlasmi živočíchov, ktoré si budú môcť deti samy zapínať podľa výberu na paneli. Spoznajú hlas vlka, jeleňa, netopiera, rôznych druhov vtákov: ďateľ čierny, pinka lesná, kolibkárik spevavý, tetrov hlucháň, sýkorka uhliarka, kuvik kapcavý, jastrab krahulec.

 

Výstavy a podujatia v Tihányiovskom kaštieli

Od 4.8. do 31.10. Hmyz sveta

Výstava prezentuje živý tropický hmyz a pavúkovce z celého sveta, stonôžky z pralesov, modlivky zo saván, veľké mnohonôžky, pakobylky a strašilky, listovky, bičovce, zákernice, svrčky, mravce a obrovské šváby ale aj škorpióny z púští a pralesov. Zaujímavosťou sú až 20 centimetrov veľké stonôžky z Číny, jedovaté škorpióny z Egypta, a vzácne až 17 centimetrov veľké strašilky. Všetky zvieratá sú bezpečne uzavreté v sklenených teráriách.

Od 7.11. do 31.12. Chránené územia Slovenska – Národné parky
Výstava je prevzatá zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva, predstavuje najväčšie prírodného bohatstvo Slovenska - národné parky: Tatranský národný park, Národný park Nízke Tatry, Národný park Muránska planina. Oboznamuje o ich geologickom zložení, flóre, faune o prírodných výtvoroch.

 

Otváracie hodiny - Prírodovedná expozícia: pondelok – piatok: 8.00 – 16.00, nedeľa: 9.00 – 11.30, 12.30 – 16.00

 

Kontakt
Tihányiovský kaštieľ
Radvanská 27
974 00 Banská Bystrica
Tel.: 048/410 33 76, 048/413 19 94
E-mail:
pvosm@stonline.sk www.stredoslovenskemuzeum.sk

 

Zdroj/autor: ssm, muzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa