VÍKEND Festivaly - Vernisáže - Koncerty -

2008-11-16 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prehľad niektorých kultúrnych podujatí a spoločenských akcií na dnes a víkend.



Piatok 14.11.

Pezinok - Zrekonštruované pivničné priestory Malokarpatského múzea v Pezinku budú môcť oddnes znova navštíviť obyvatelia a návštevníci mesta. Slávnostné otvorenie sa uskutoční o 13.30 hodine v priestoroch múzea na ulici M.R. Štefánika. Múzeum sa môže pochváliť najväčšou zbierkou vinohradníckych lisov v strednej Európe. Všetky zbierky pochádzajú z bratislavského regiónu, ich spoločným menovateľom je víno a ľudia.

Myjava - Malým preddavkom festivalu Topfest 2009, bude putovný festival Topfest 2009 Presents. Účinkovať bude nitrianska kapela Horkýže Slíže, pozvanie prijala aj najvýraznejšia slovenská ska skupina Polemic a skupina Konflikt. Koncert sa uskutoční v Mestskej športovej hale Myjava.

 

  • Žilina - Koncert Harlem Gospel Choir v rámci svetového turné God Bless The Children – World Tour 2008 sa uskutoční o 19.00 hodine v Dome umenia Fatra v Žiline. Svetoznámy newyorský afro-americký spevácky zbor Harlem Gospel Choir sa snaží o šírenie posolstva lásky, mieru a porozumenia medzi afro-americkými kultúrami, čo sú vlastnosti charakteristické pre gospel.
  • Kežmarok - Japonská absolventka Vysokej školy výtvarných umení Yoshiko Tsubouchi z Tokia predstaví svoje práce na autorskej výstave s názvom Enchanté, ktorú slávnostne otvoria o 18.00 hodine v Galérii u anjela na Starom trhu 53 v Kežmarku. Maliarka svoj autentický výraz nachádza v úspornej myšlienkovej a tvarovej skratke, prostredníctvom ktorých vyjadruje nielen túžby, ale aj svojbytnú víziu sveta.
  • Poprad - Koncert vynikajúcich českých umelcov huslistu Václava Hudečka a klaviristu Petra Adamca sa uskutoční o 19.00 hodine v divadelnej sále Domu kultúry v Poprade.
  • Košice - Festival sakrálneho umenia, ktorý už od roku 1990 vytvára priestor pre rozvoj porozumenia, tolerancie a náboženskej znášanlivosti, sa uskutoční v dňoch 14. až 23.11. v Košiciach. O 15.00 hodine sa bude konať vernisáž s názvom Ikona - okno do neba. Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční o 17.00 hodine vo veľkej sále Historickej radnice otváracím koncertom venovaným jubilejnému Roku sv. Pavla.

 

Sobota 15.11.

  • Bratislava - Legendárny taliansky klavirista Antonello Vannucchi sa v Bratislave predstaví s americkou vokalistkou Beverly Lewisovou. Ich spoločný koncert sa uskutoční o 20.00 hodine v reštaurácii Albrecht, Mudroňova 82, Bratislava.
  • Bratislava - Významní a medzinárodne uznávaní rezidenti najlepšieho svetového klubu Amnesia predstavia hudobno-tanečnú show Amnesia IBIZA party v bratislavskej Incheba EXPO Aréne. Talentovaný DJ-i a producenti Brian Cross a Less Schmitz, v špeciálnom štvorhodinovom vystúpení predvedú to najlepšie z tanečnej elektronickej hudby.
  • Bratislava - Nay Tanečný dom stal aj toto leto neopakovateľnou súčasťou festivalu Bažant Pohoda 2008, rozhodli sa organizátori pripraviť pokračovanie tejto hudobno-tanečnej slávnosti aj na jeseň. Nay Tanečný dom sa uskutoční 14. a 15.11. v Bratislave.
  • Bratislava - V Dome kultúry Ružinov v Bratislave sa uskutoční tretí ročník Festivalu diabetu. Od 8.00 do 15.30 hodiny sú pre návštevníkov pripravené okrúhle stoly s odborníkmi, vyhodnotenie súťaže časopisu Diabetik "Vysvieť namodro", prezentácie zdravotníckych a kompenzačných pomôcok, výrobcov a predajcov dia potravín, sladkostí, sladidiel, nápojov, obuvi, ponožiek, edukačných materiálov a projektov.
  • Bratislava - Bluesový večer s výbornými muzikantami Bobošom Procházkom, Oskarom Rózsom, Ajdži Szabó, Martinom Zajkom a Pištom Lengyelom sa uskutoční v sobotu na Lodi - Divadlo v podpalubí v Bratislave.
  • Červeník – V rámci putovného festivalu Topfest 2009 Presents sa v Červeníku uskutoční koncert o 19.00 hodine, na ktorom vystúpi nitrianska kapela Horkýže Slíže, pozvanie prijala aj najvýraznejšia slovenská ska skupina Polemic a skupina Konflikt ako predkapela sa predstaví Tri Groše.
  • Liptovský Mikuláš - Zlatý štít Liptova, 7. ročník súťažnej prehliadky sólistov a hudobných skupín populárnej hudby s vlastnou tvorbou sa začne o 15.00 hodine v Dome kultúry Liptovský Mikuláš.
  • Brezno - Podstavekova heligónka, stretnutie heligonkárov z celého Slovenska, sa uskutoční v sobotu o 18.00 hodine v Dome kultúry v Brezne.
  • Levoča - Tohtoročnú letnú turistickú sezónu symbolickým uzamknutím studienok ukončia milovníci turistiky v Levočských vrchoch. Nenáročná túra začína od turistického smerovníka pri Košickej bráne v Levoči o 9.00 hodine. Trasa povedie cez Mariánsku horu, Kúty späť do Levoče.

 

Nedeľa 16.11.

  • Bratislava - V hlavnom meste Slovenska sa budú konať od 16. do 21.11. Dni Liptovského Mikuláša. Počas šiestich dní sa budú konať prezentácie liptovského regiónu, autorské výstavy miestnych umelcov, odborné semináre, ale aj komorné kompozície slova a hudby.
  • Bratislava - Spolok koncertných umelcov pozýva na cyklus komorných koncertov venovaný výročiam Franza Schuberta a Oliviera Messiaena nazvaný Hudba pod hradom. V Pálffyho paláci na Zámockej ulici v nedeľu o 17.00 hodine budú účinkovať Jana Gazdíková – flauta, Mária Heinzová – klavír, Jozef Kundlák – tenor, Jana Nagy-Juhász – klavír.
  • Bratislava - Spoločný míting hudobníkov, osobností 17. novembra a občianskych aktivistov z celého Slovenska Verejnosť 2008 – za slušnosť a zákonnosť v tejto krajine sa bude konať o 17.00 hodine v bratislavskom PKO. Účasť prisľúbili hudobníci Marián Varga, Peter Lipa, Robo Grigorov, Peter Cmorik, Adam Briestenský, Lyrik & D. J. Spank, Maroš Schmidt - Matej Klimo - Tono Popovič & D.J. Koki. Prehovoria osobnosti Ján Budaj, Vlado Ondruš, Daniel Pastirčák, Rudo Sýkora, Jozef Jankovič, Šarlota Pufflerová, Ján Krstiteľ Balázs a zástupcovia občianskych káuz z celého Slovenska - Tichá a Kôprová dolina - Vysoké Tatry (Juraj Lukáč), Skládka nepatrí do mesta – Pezinok (Zuzana Čaputová, Ladislav Hegyi), Stromy, o ktoré sa nemusíme báť (Elena Pätoprstá), Ťažba uránu na Slovensku (Juraj Rizman, riaditeľ Greenpeace Slovensko), Kremnica nad zlato (Zuzana Balážová, primátorka Kremnice), Zachráňme PKO Bratislava (Ján Budaj, Katarína Šimončičová) a ďalšie osobnosti.
  • Banská Bystrica - Zelená sieň s nástennými maľbami z konca 15. storočia, ktorá sa nachádza v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea je každú tretiu nedeľu v mesiaci miestom konania komorných koncertov v interpretácii zaujímavých hudobníkov a hudobných formácií. Túto nedeľu jazzovú atmosféru navodí svojou hudbou zoskupenie All.Time.Jazz & Lucia Lužinská. Začiatok koncertu je o 16.00 hodine.
  • Rožňava - Aj na dramatické situácie "Zamatovej revolúcie" z novembra 1989 bude spomínať na svojich koncertoch počas slovenského turné skladateľ, textár, básnik, hudobník, spevák Jan Kryl. V nedeľu sa predstaví o 19.00 hodine v Mestskom divadle Actores v Rožňave. Na požiadanie zahrá a zaspieva aj niektorú známu Karlovu pieseň, napríklad Bratríčka, Anděla, či Děkuji. Je to šesťdesiatjedenročný Jan, Karlov brat.
  • Šaľa – V rámci putovného festivalu Topfest 2009 Presents sa uskutoční koncert o 19.00 hodine, na ktorom vystúpi nitrianska kapela Horkýže Slíže, pozvanie prijala aj najvýraznejšia slovenská ska skupina Polemic a skupina Konflikt ako predkapela sa predstaví Odpad. Koncert sa bude konať v Metro klube.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa