VÝLET Drevený kostol sv. Juraja v Trnovom

2009-03-18 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jeden z najstarších drevených kostolíkov na Slovensku, ktorý bol postavený ešte v 16.storočí v Trnovom pri Žiline, sa dočká rekonštrukcie.



Celý bol postavený z dreva a bez jediného železného klinca. Miestny farár Ján Zicho a veriaci veria, že sľúbené finančné prostriedky na Žilinskom samosprávnom kraji sa nájdu a s rekonštrukciou kostolíka sa začne čo najskôr. Podľa projektu pamiatkárov bude rekonštrukcia stáť viac ako 1,3 mil. eur.

Kostol sv. Juraja, najzápadnejšie situovaná gotická drevená sakrálna stavba na Slovensku, sa nachádza v miestnej časti Žilina – Trnové, na miernom návrší, uprostred cintorína. Postavili ho pravdepodobne podľa vzoru kostolíka, ktorý sa nachádzal v Zábreži na Orave.

Kostol bol postavený na prelome 15. a 16. storočia, v období neskorej gotiky. Najstaršia zachovaná písomná správa o tomto kostole sa nachádza v zlomku listiny z roku 1583 (Štátny archív v Bytči), v ktorom sa spomína neoprávnené odtrhnutie dediny Bytčice od trnovského kostola.

Stará ľudová tradícia uvádza, že kostol sv. Juraja stál pôvodne v Bytčici a do Trnového bol prenesený. V minulosti bola súčasťou kostola aj drevená ohrada s kostnicou. Malá pravouhlá svätyňa je otočená na východ, vstup z otvoreného podvežia na západ. Krátka loď má takmer dokonalý štvorcový pôdorys, nad ktorou v neskoršom období pristavali vežu, pričom v jej vrchole boli umiestnené dva vzácne zvony z obdobia tesne po predpokladanom založení kostola (na väčšom je latinský nápis s rokom 1604, na menšom iný nápis s rokom 1606).

Interiér kostola dopĺňajú úzke okná s masívnym rámovaním, na jednoduchých kovaných mrežiach sú iniciály M. L. a 10 Anno 1776 MKPC. Pôvodný doskový obklad stien interiéru sa nezachoval, na dvojstrannej organovej empore už tiež nezostali žiadne stopy po dekorácii. Pôvodná maľovaná renesančná výzdoba pochádzala od neznámeho umelca z prvej polovice 17. storočia.

Vnútorné zariadenie kostola sa zachovalo len čiastočne. Barokový oltár z prvej tretiny 18. storočia zdobila ústredná plastika svätého Juraja, ktorého meno nesie kostol, súčasťou oltára je polychrómovaná drevorezba zakončená svätožiarou s dvoma anjelmi a olejomaľba svätej Anny a Panny Márie. Z maľovaných erbov a nápisov na ňom je zrejmé, že ho chrámu v roku 1720 darovala rodina Podhorských z Višňového.

Vedľa oltára sa v minulosti nachádzala drevená socha Immaculaty držiaca dieťa s ríšskym jablkom, ktorá bola postavená na zemskej pologuli ovinutej hadom.

Kostol je kultúrnou pamiatkou. Do roku 1994, kedy v Trnovom dokončili nový murovaný kostol, sa v ňom pravidelne slúžili bohoslužby.

 

Obec Trnové leží juhovýchodne od Žiliny. Rozkladá sa pozdĺž trnovského potoka a spolu s Rosinkami tvorí takmer predmestie Žiliny. Possessio Tarno (Dŕžava Trnové) sa spomína v roku 1393 medzi obcami, ktoré prináležali Lietavskému hradu a panstvu. Magister Deseu de Kapla prebral v tom roku Lietavský hrad aj s príslušenstvom (fotokópia listiny je v Ústrednom archíve v Bratislave). V roku 1397 udelil Magister Deseu Jánovi, synovi Tomáša Podhorského, ktorého dedo založil dedinu Podhora (Podhorie pri Lietave), sudcovstvo (richtárstvo) v Trnovom s podmienkami a slobodami, vydanými v roku 1388 pre Podhorie.

Turistická informačná kancelária mesta Žilina

Republiky 1
010 01  Žilina
Tel./Fax: 041/72 33 186, 0907/845 567
e-mail: info@tikzilina.sk www.tikzilina.sk

 

Zdroj/autor: tasr, wikipedia, muzeum, tikzilina, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa