NA MORI Piráti napadli výletnú loď (2)

2009-04-26 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na palube talianskej výletnej lode MSC Melody, ktorej posádka v noci nadnes úspešne odrazila útok somálskych pirátov, bolo aj 14 Slovákov. Všetci občania Slovenska sú v poriadku, informovalo Ministerstvo zahraničných vecí SR.



Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák zvolal dnes krízový štáb MZV s cieľom riešiť situáciu skupiny 14 slovenských občanov.
     
Krízový štáb s pomocou zastupiteľských úradov SR v Ríme, Berlíne a Nairobi tieto informácie overil z viacerých zdrojov vrátane veliteľstva posádky, nemeckého majiteľa a tiež talianskeho prevádzkovateľa lode. O vývoji prípadu boli podrobne informovaní predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák.
     
Podľa talianskej agentúry ANSA loď vezie 991 pasažierov a 536 členov posádky.
    

Kapitán Ciro Pinto nariadil svojej posádke opätovať paľbu, keď na plavidlo začalo strieľať šesť mužov v "malom bielom člne". K útoku došlo približne 290 kilometrov severne od Seychellských ostrovov. Loď bola na 22-dňovej výletnej plavbe z juhoafrického Durbanu do talianskeho Janova. MSC Melody pokračovala po incidente v plavbe podľa plánu do jordánskeho prístavu Akaba, informovala agentúra ANSA.

Kontakt na Stredisko pomoci a služieb občanom MZV SR
Tel: +421 2 5978 5978
fax +421 2 5978 4499
e-mail: info@mzv.sk

------------------------

SOMÁLSKO/ video - Somálski piráti v sobotu večer napadli taliansku výletnú loď, akcia im však nevyšla a plavidlu sa podarilo odolať. Loď Melody napadli šiesti ozbrojenci s kalašnikovmi na palube rýchlostného člnu vo vodách okolo somálskeho pobrežia.

Bezpečnostní pracovníci na palube lode však 991 pasažierov a 536 členov posádky ochránili tým, že opätovali paľbu pirátov a tí sa následne stiahli.

Výletná loď následne zamierila do jordánskeho prístavu al-Akaba. K útoku došlo asi 290 kilometrov severne od Seychellských ostrovov. Loď bola na 22-dňovej výletnej plavbe z juhoafrického Durbanu do talianskeho Janova.
 

Incident sa odohral o 21:35 SEČ. Útoky na nákladné lode sú oveľa častejšie, ako je tomu v prípade výletných lodí. Kmeňové a náboženské vojny sú bežnou súčasťou života Somálska od roku 1991, kedy po páde prezidenta Mohameda Sijáda Barreho vypukla v krajine anarchia.

Jedným z výsledkov stavu v krajine je pirátstvo, pričom piráti v roku iba v roku 2009 zaútočili najmenej na 80 lodí, čo je až štyrikrát viac ako za celý rok 2003. Proti pirátom vo vodách okolo Somálska bojuje medzinárodná flotila so zastúpením USA a členských krajín EÚ.

Adenský záliv, kde sa väčšina únosov odohráva, je dôležitou tranzitnou cestou pre tovar medzi Európou a Áziou.

 


Zdroj/autor: afp,ansa,tasr,ap,drom

VIDEO MSC Melody



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa