POISTENIE Najčastejšie kladené otázky

2009-05-13 08:00:00 |   |    | 

Pred cestou a nielen dovolenkovou, je dobré uzavrieť komerčné cestovné poistenie. Jednou z poisťovní poskytujúcich takéto produkty je aj Allianz - Slovenská poisťovňa.



 

 

 

 

 

 

  • Čo zahŕňa cestovné poistenie, čo sa dá všetko poistiť

 

Cestovné poistenie sa skladá z poistenia liečebných nákladov, úrazového poistenia, poistenia batožiny, poistenia zodpovednosti za škodu, ktorú zaviníte, poistenia stornovacích poplatkov, ktoré by ste zaplatili cestovnej kancelárii, ak cestu neuskutočníte a nadštandardných asistenčných služieb spoločnosti Mondial Assistance.

 

  • Aké sú výluky z poistenia

 

Výluky z poistenia sú uvedené vo všeobecných poistných podmienkach, ktoré dostane každý klient pri uzatvorení poistenia. Z poistenia boli vylúčené škody, ktoré súviseli s vojnovými udalosťami a terorizmom. Avšak po geopolitických zmenách vo svete sme v poisťovni prispôsobili cestovné poistenie novým podmienkam. Preto v tomto roku nové cestovné poistenie už kryje aj liečebné náklady, ktoré vznikli ako dôsledok teroristického činu. Vo výlukách naďalej ostávajú škody spôsobené úmyselne alebo hrubou nedbanlivosťou poisteného, či škody spôsobené pod vplyvom alkoholu a drog. Pri poistení batožiny sa poistenie nevzťahuje na škodu spôsobenú krádežou vecí ponechaných bez dohľadu či vreckovou krádežou.

 

  • Koľko stojí cestovné poistenie

 

Výška poistného závisí od dĺžky pobytu, vybraných rizík, geografickej oblasti, kam cestujete a ďalších kategórií, napr. či ide o dieťa alebo dospelého. Zjednodušene môžem povedať, že poistné vyjde niečo cez 40 Sk na deň, u dieťaťa menej, a je to skutočne jedna z najnižších položiek, ktoré za dovolenku zaplatíme.

 

  • Dnes už je cestovné poistenie súčasťou platobných kariet. Je tento druh poistenia výhodnejší pre klientov

 

Podmienky, limity a obmedzenia záležia od druhu platobnej karty a zmluvy banky, ktorá kartu vydala, s poisťovňou. Poistné podmienky by mala banka odovzdať spolu s platobnou kartou. Cestovné poistenie ku platobným kartám má zväčša nižší rozsah poistného krytia ako individuálne zakúpené poistenie a zvyčajne nekryje zimné športy, ktoré si je potrebné pripoistiť pred tým, ako odcestujete na lyžovačku.

 

  • Aké sú limity plnenia na jednotlivé riziká

 

Allianz – Slovenská poisťovňa poskytuje svojim klientom pre individuálne cesty neobmedzené krytie liečebných nákladov, čo znamená, že uhradí liečebné náklady v akejkoľvek výške. Sme jediná poisťovňa na Slovensku, ktorá túto možnosť klientom ponúka.

 

  • Dajú sa k cestovnému poisteniu pripoistiť storno poplatky

 

Pokiaľ ide o individuálne poistenie a klient cestuje prostredníctvom zájazdu zakúpeného v cestovnej kancelárii, môže si klient dojednať aj poistenie storno poplatku. Tento druh poistenia privítajú ľudia, ktorí si zakupujú zájazdy vo veľkom časovom predstihu. Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť počas doby, kým na dovolenku naozaj odídete, napríklad budete musieť pobyt odrieknuť zo závažných zdravotných dôvodov. Cestovné poistenie, ktoré cestovné kancelárie ponúkajú pri predaji zájazdu - tzv. komplexné cestovné poistenie - spolu so zmluvou o zájazde už poistenie tohto rizika obsahuje.

 

Čo musia obsahovať doklady, ktoré si chcem dať na Slovensku preplatiť na základe zmluvy o cestovnom poistení? Účet by mal obsahovať základné údaje – okrem mena lekára, resp. názvu zdravotníckeho zariadenia aj diagnózu a rozpis jednotlivých úkonov s ich cenou. Účet, kde je uvedená len suma, nie je postačujúci.

 

  • Aká je výška spoluúčasti

 

Pri individuálne dojednanom poistení, poistený sa na náhrade škody z každej poistnej udalosti podieľa spoluúčasťou:

 

a) do výšky 16,60 eura v prípade liečebných nákladov v zahraničí, ak úhrada za lekárske ošetrenie túto sumu nepresiahne,

b) vo výške 166 eura v prípade zodpovednosti za škodu,

c) vo výške 0 % zo stornovacích poplatkov v prípade zrušenia cesty z dôvodu úmrtia,

d) vo výške 10 % zo stornovacích poplatkov v prípade zrušenia cesty z dôvodu vážneho akútneho ochorenia alebo úrazu, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu,

e) vo výške 20 % zo stornovacích poplatkov v prípade zrušenia cesty z ostatných dôvodov, než uvedených v písm. c) a d).

 

  • Aká je možnosť uzatvorenia cestovného poistenia v prípade, že pracujem v zahraničí na pracovné povolenie

 

Je možné uzatvoriť si poistenie aj pre takéto pobyty v zahraničí (škody vzniknuté pri niektorých rizikových profesiách sú však vo výlukách, resp. niektoré je možné pripoistiť za príplatok), pri dlhodobejšom (niekoľkoročnom) pobyte však odporúčame uzatvoriť si zdravotné poistenie v krajine pobytu.

 

  • Aká je možnosť uzatvorenia cestovného poistenia pre absolventov vysokých škôl v prípade, že vykonávajú absolventskú prax, prípadne stáž v zahraničí

 

Samozrejme, aj pre takýto druh zahraničných ciest je možné uzatvoriť si krátkodobú poistnú zmluvu, alebo pre dlhšie pobyty odporúčam uzatvoriť celoročné cestovné poistenie, a to buď na viacnásobné krátkodobé výjazdy do 90 dní, alebo poistnú zmluvu umožňujúcu až 365-dňový nepretržitý pobyt.

 

  • Aké možnosti majú zamestnávatelia, ktorí vysielajú svojich zamestnancov na služobné cesty do zahraničia

 

Podniky, ktoré vysielajú svojich zamestnancov častejšie do zahraničia, si uzatvárajú rámcové zmluvy, kde sú stanovené podmienky a sadzby. Potom stačí už len operatívne nahlásiť mená konkrétnych zamestnancov, ktorí odchádzajú na zahraničnú služobnú cestu. Pre pracovníkov, ktorí cestujú do zahraničia pravidelne, odporúčame celoročnú poistnú zmluvu na opakované výjazdy – výhodou je aj to, že nie je v priebehu roka potrebné nič nahlasovať a pracovník môže vycestovať kedykoľvek je to potrebné.

 

  • Ako je to s adrenalínovými športami

 

Určité veľmi rizikové športy sú vylúčené z takéhoto štandardného poistenia a je to uvedené aj vo všeobecných poistných podmienkach; niektoré z nich je však možné pripoistiť si za príplatok. Riziko zranenia pri paraglidingu, horolezectve či podobných športoch je veľké a rieši sa osobitne. Aj registrovaní športovci sa osobitne poisťujú. Zvláštna sadzba je aj v prípade zimných športov ako je lyžovanie a snowboarding.

 

 

 

Zdroj/autor: reklamný článok, Allianz - Slovenská poisťovňa

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa