CESTOVATEĽKA Keď dieťa letí bez vás

2010-09-12 15:00:00 |   |    | 

Vaša malá ratolesť cestuje po prvý raz sama a navyše lietadlom. Nepanikárte.



Väčšinou pri priamom lete sa určite dostane do cieľa. Aby ste však predišli zbytočným starostiam a problémom, tu je niekoľko užitočných rád.

 

 

 

 

 

Čo musí mať dieťa pri sebe

 

  • Kartičku so svojím menom, vekom, bydliskom a letovou trasou.
  • Údaje blízkej osoby (najlepšie rodiča, prípadne súrodenca) a to meno, adresu, telefónne čísla (domov, do práce).
  • Údaje osoby, ku ktorej sa dieťa chystá (meno, adresu, telefónne čísla).
  • Údaje tiesňovej kontaktnej osoby v prípade zrušenia letu alebo meškania (rodičia, súrodenci, starí rodičia).
  • Pokiaľ dáte dieťaťu mobilný telefón, uistite sa , že je v dobrom technickom stave a že má aktivovaný roaming, aby sa dal telefón použiť v zahraničí.
  • Dieťa musí mať pri sebe dostatok peňazí v mene krajiny, do ktorej cestuje. Najmä vtedy, ak sa vyskytne zdravotný problém, prípadne akýkoľvek iný problém. Koľko peňazí dieťaťu dáte, to musíte uznať za vhodné vy.

 

Príchod na letisko a ranný let

Na letisko sa musí dieťa dostaviť najmenej dve hodiny pred odletom. Ešte lepšie je však prísť skôr, aby sa dieťa zoznámilo s prostredím a zorientovalo sa tam. Z ponuky leteckých spoločností si vyberte radšej ranný let. Je to lepšie pre prípad, ak by sa let posunul alebo nastali iné komplikácie.

Pri check in-e (odbavovací pult) informujte personál, že dieťa cestuje samostatne. Túto informáciu musíte oznámiť tiež pri rezervácii letenky. Väčšina spoločností má vlastný "program" starostlivosti o deti počas letu.

Pre deti do 12 rokov je táto služba povinná. Pre deti od 12 do 17 rokov sa dá zabezpečiť na žiadosť rodičov. Rodičia potom na check-in odovzdajú dieťa zamestnancovi leteckej spoločnosti, ktorý ho odvedie do lietadla. Po prílete ho zamestatnanec leteckej spoločnosti odovzdá osobe, ktorá má dieťa vyzdvihnúť. Mená osôb pri odlete a aj pri prílete treba dopredu oznámiť leteckej spoločnosti spolu s telefonickým kontaktom.

Za túto službu sa platí prislušný poplatok. Ten závisí od toho, či sa jedná o krátky alebo dlhý let, prípadne let s prestupom.

 

Občerstvenie

Dieťa by určite malo mať so sebou aj nejaké  jedlo a nápoj. Štandardné (nie nízkonákladové) letecké spoločnosti počas letu poskytujú občerstvenie, ale nikdy nie je na škodu mať so sebou tekutiny navyše . Tie si však musíte kúpiť až v zóne odletovej haly.

Pred odletom sa informujte, koľko si so sebou na palubu lietadla dieťa môže vziať. Letecké spoločnosti majú určité obmedzenia pre váhu "príručnej batožiny".

 

Milé cestovateľky,
to je len zopár rád, ktorých by ste sa mali držať, aby Vaša malá ratolesť dorazila bezpečne do cieľa. Všetko o cestovaní lietadlom sa dozviete na stránkach jednotlivých leteckých spoločností
. Aby ste však boli trochu pokojnejšie, mám pre Vás jeden užitočný tip. Jedna moja dobrá priateľka cestovala po prvý raz sama už ako osemročná do Spojených štátov amerických. Aby si rodičia boli istí, že dorazí bezpečne do cieľa cesty, poprosili jednu z letušiek, aby na ich dcérku počas letu dohliadla. Nebojte sa teda aj vy požiadať o pomoc. Určite vás neodmietnu...

 

Zdroj/autor: travelwithyourkids, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa