KATASTROFY Bomby na Malorke

2009-07-31 07:45:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/ video - Letisko na španielskom ostrove Malorka včera poobede znovu otvorili po uzatvorení, ktoré trvalo 100 minút. Letisko zatvorili z bezpečnostných dôvodov, keďže baskickí separatisti podnikli na západnej časti ostrova v letovisku Palmanova bombový útok, pri ktorom zahynuli dvaja policajti.



Uzatvorenie letiska malo zabrániť úteku páchateľov z ostrova - spôsobilo však len meškanie letov, nie ich zrušenie. Útok prerušil dopravu na letisku, jednom z najrušnejších v Európe. V júni cezeň prešlo denne približne 86.000 pasažierov.

     
Uzatvorenie spôsobilo dominový efekt v mnohých európskych veľkomestách, kde letiská museli presunúť na neskôr termíny príletov a odletov.
     
Prímorské prístavy museli byť takisto uzatvorené, čo zapríčinilo neskorší odchod viacerých lodí. Španielsky dovolenkový ostrov Malorka bol tak na istý čas prakticky odrezaný od ostatného sveta.
     
Policajné zdroje potvrdili, že bomba zabila krátko pred 14.00 h SELČ dvoch príslušníkov polovojenskej Civilnej gardy. Zástupca vlády na Malorke uviedol, že na rozdiel od prvých správ nikto neutrpel zranenia. Svedkovia vyhlásili, že výbuch poškodil okolité budovy.
     
Polovojenská Civilná garda rozmiestnila helikoptéry a strážne člny, ktoré pátrajú po podozrivých militantoch ozbrojenej baskickej separatistickej skupiny ETA (Baskicko a jeho sloboda). Tí majú podľa úradov explóziu na svedomí.  ETA v piatok 31. júla oslávi 50. výročia svojho vzniku.
     
Dve obete, ktoré zahynuli, sa nachádzali v policajnom vozidle, ktoré explodovalo v letovisku Palmanova na západnom pobreží. Patrí k najobľúbenejším turistickým miestam na Malorke a jeho hotely sú v tomto období plné.
     
K výbuchu došlo neďaleko policajnej budovy, požiarnej stanice, pošty a viacerých hotelov, iba 500 metrov od pláže. Explózia bola podľa slov záchranárov taká silná, že vyhodila časti tiel až na strom.
     
Stovky turistov nemohli opustiť hotely v oblasti, keďže polícia z bezpečnostných dôvodov uzavrela okolie do vzdialenosti dva kilometre od policajnej budovy.
     
Miesto útoku sa nachádza sedem kilometrov od paláca Marivent, kam má v sobotu pricestovať na letnú dovolenku španielsky kráľ Juan Carlos. ETA v roku 1995 neúspešne pripravovala plán na zavraždenie kráľa na Malorke. Španielska kráľovská rodina tam tradične trávi letnú dovolenku.
     
Výbuch nasledoval po stredajšom bombovom útoku na policajné kasárne v severošpanielskom meste Burgos, z ktorého úrady upodozrievajú tiež ETA. Tento atentát si vyžiadal ľahké zranenia približne 60 ľudí.
     
Vláda sa pripravovala na prípadné útoky vzhľadom na výročie vzniku. Organizácia údajne ukradla vo Francúzsku tri autá na možné útoky. Španielsky Národný súd včera zakázal prejavy a akcie na počesť ETA, ktoré sa mali konať v piatok a sobotu.
     
ETA často útočí na turistické miesta, aby poškodila španielsky turistický priemysel, ale v ostatných rokoch išlo len o menšie útoky. Európska únia a USA pokladajú ETA za teroristickú organizáciu. Jej ozbrojený boj za samostatnosť baskického štátu si vyžiadal vyše 800 obetí. Tento rok zabila ETA troch ľudí, všetko policajtov.

 

Španielska polícia našla a zneškodnila aj druhú bombu na Malorke

Španielska polícia dnes našla a zneškodnila druhú bombu v turistickom letovisku Palmanova na stredomorskom ostrove Malorka. Nález nasledoval po včerajšom výbuchu krátko pred 14.00 h SELČ.
     
Bomba bola pripevnená k autu zaparkovanom v blízkosti policajnej budovy, tak ako predchádzajúca nálož, uviedli španielske médiá. Policajní odborníci ju zneškodnili. Polícia obvinila zo smrtiacej explózie zmova baskickú separatistickú organizáciu ETA (Baskicko a jeho sloboda), ktorá si v piatok 31. júla pripomenie 50. výročie vzniku.
     


Zdroj/autor: reuters,tasr,drom

VIDEO Bombový útok v Palmanova



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa