KATASTROFY Európa pod snehom a mrazom

2010-01-11 10:15:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Vytrvalé sneženie, mráz a silný vietor komplikovali cez víkend život na mnohých miestach Európy. Ochromili dopravu na cestách aj železniciach, letiská zrušili stovky letov. Niektoré oblasti vysoké záveje odrezali od sveta



Iné kúty európskeho kontinentu zase postihli lejaky a hrozia povodne. Silné mrazy a sneh trápia aj Spojené štátyčasť Ázie.

 

Podľa nemeckých meteorológov mala silné sneženie v Európe na svedomí stredomorská tlaková níž, ktorej dali meno Daisy. Cez víkend sa presunula na sever. Kvôli nej skončilo celé Nemecko pod snehom.

 

Najhoršie Daisy postihla severovýchodné krajiny. Snehové prívaly tu odrezali od sveta malé mestá i ostrovy v Baltickom mori. Dramatická situácia panovala na ostrovoch Fehmarn, Rujana a Usedom. Záveje tu ochromili dopravu. Fehrman postihol aj výpadok prúdu. Na Rujane naviaty sneh dosahoval výšku až tri metre. Autobusy nejazdili vôbec.

 

Cesty boli neprejazdné aj na iných miestach Nemecka. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, sa stalo cez víkend viac ako tisíc dopravných nehôd. Na zablokovanej diaľnici v Meklenbursku-Prednom Pomoransku zostalo v autách uväznených niekoľko stoviek vodičov. Nejazdili niektoré vlaky a iné mali meškanie. Frankfurtské letisko v sobotu zrušilo 225 letov a v nedeľu asi sto.

 

Francúzsko potrápilo nielen vytrvalé sneženie ale aj poľadovica. Na letisku v Lyone zostala kvôli zrušeným letom asi tisícka cestujúcich. Uzavreté boli i ďalšie letiská. Linky z Paríža mali meškanie. Na juhu krajiny sa ocitlo bez prúdu niekoľko tisíc domácností. Obmedzila sa prevádzka vlakov Eurostar jazdiacich pod kanálom La Mancha do Londýna.

 

V Británii si chladné počasie za tohtoročnú zimu vyžiadalo už najmenej 26 životov. Veľká Británia zažíva najvytrvalejšie obdobie chladu za posledné tri desaťročia. Teploty sa na mnohých miestach krajiny aj počas dňa držali okolo mínus desiatich stupňov.

 

V Poľsku sa víkendové počasie podpísalo hlavne na doprave. Vlaky naberali meškania, mnohé cesty boli neprejazdné. Bez prúdu sa ocitlo na mnohých miestach krajiny asi 130 tisíc domácností.

 

Rakúsko, ktoré sa v minulých dňoch usilovne pripravilo na rekordnú snehovú nádielku, zostalo snehovou kalamitou ušetrené. Miesto snežemia na mnohých miestach pršalo.

 

V Európe sa sneh objavil aj tam, kde si ho ľudia väčšinou neužujú. Napadol napríklkad aj na španielskom prázdninovom ostrove Mallorca. Severozápad Španielska a Galície zažili najväčšie sneženie za posledných 25 rokov.

 

Obyvatelia Talianska zase mohli vidieť zasneženú sopku Vezuv v Neapole. Časť  krajiny aj Rím ale trápili dažde. Stále hrozia povodne. Ničivé záplavy postihli Albánsko, kde museli evakuovať tisícky ľudí. Neobyčajne teplé počasie panuje v Bulharsku. Teploty dosahujú 20 stupňov nad nulou.

 

 

 

Zdroj/autor: dpa,afp,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa