EXTRA Sloní sirotinec

2010-07-08 18:14:00 |   |    | 

SRÍ LANKA/ video - Pinnawela Elephant Orphanage je sloní sirotinec nachádzajúci sa v mestečku Kegala, asi v polovici cesty medzi hlavným mestom Srí Lanky Colombom a starou kráľovskou usadlosťou Kandy.



Sirotinec bol založený v roku 1975, kedy začínal s piatimi slonmi. Rozprestiera sa na ploche 24 árov. Od roku 1984 sa tu narodilo viac ako 20 slonov a svojím aktuálnym stádom so 69 slonmi je najväčším svojho druhu na svete.

V roku 1978 sa sirotinec dostal pod správu Národných zoologických záhrad a od roku 1982 začal aj s programom kontrolovaného rozmnožovania slonov.

Snahou parku je čo najviac prispôsobiť slonom životné podmienky, aké by mali vo voľnej prírode. Zvieratá sa väčšinu dňa pohybujú voľne a môžu si utvárať vlastné stáda. O 8.00 ráno mláďatá dostávajú mlieko a môžu voľne behať na 12 árovom zelenom trávniku.

Každý deň o 10.00 a o 14.00 zvieratá prejdú 400 metrov cez dedinu do neďalekej rieky Maha Oya, kde sa približne dve hodiny kúpu. Toto je hádam najzaujímavejšia turistická atrakcia, aj keď niektorým návštevníkom pri dupote a „cvale“ sedemdesiatich slonov cez prachom zvírenú dedinu nie je všetko jedno.

Medzi 16.30 a 18.00 odvádzajú slonov do ich stajní, kde sa pripravujú na noc. Mláďatá dostávajú mlieko a dospeláci listy, litre vody a kilogramy rôzneho jedla. Ich najväčšou pochúťkou sú kokosové a palmové listy.

Pre každé zviera je denne pripravených 75 kilogramov zelenej potravy, ktorá obsahuje trávu, kokosové orechy a inú chutnú zeleň a takisto kukuricu, ryžu a pomleté semienka a minerály. Dvakrát denne majú prístup k vode v rieke Maha Oya.

V Pinnawela sa v rokoch 1997 a 1998 v rámci spolupráce s Viedenskou univerzitou konal veterinárny výskum slonov, zameraný na zisťovanie údajov o výške a váhe, potravovej asimilácii, o sociálnom správaní slonov, ich spánkových návykoch a stereotypoch.

Zaujímavosťou je napríklad trojnohá slonica Sama, ktorá prišla o nohu pri výbuchu nášľapnej míny. Hoci vie ako tak chodiť na troch nohách, očakáva sa, že časom bude vďaka nerovnomernému zaťaženiu chrbtice trpieť bolesťami.

 

Zdroj/autor: sita, drom

VIDEO Sloní sirotinec



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa