TURECKO Ako sa správať

2010-05-11 16:00:00 |   |    | 

TURECKO – Tak, ako vo všetkých medziľudských vzťahoch, musí byť i vzťah hosťa a hostiteľa založený na rovnoprávnom partnerstve. Najvyšším princípom je vzájomná úcta a zodpovednosť, pretože obidve strany žijú veľmi rozličným spôsobom života.



Nie je to ešte tak dávno, keď turecké obyvateľstvo po prvýkrát vkročilo do turistickej arény. I keď je dnešné Turecko prepojené modernou turistickou infraštruktúrou, ich hlavnú motiváciu tvorí srdečnosť a zdvorilosť, snaha nájsť porozumenie a byť obľúbený, komunikácia, učenie sa od ľudí z iných zemí a byť im postavený na tú istú úroveň.

Pri návšteve Turecka berte teda do úvahy pokusy o nadviazanie kontaktov pod týmto aspektom. Všeobecne sa dáva prednosť nadviazaniu trvalej známosti, výmene listov, mailov, pohľadníc  a darčekov, ako len „primeranému zaplateniu“ alebo bohatým prepitným za poskytnutú pomoc!


Niekoľko pravidiel spoločenského styku v Turecku

 

  • Privítanie – zahŕňa pozdrav, objatie, vzájomný bozk na líca, nasledovaný otázkami o tom, ako sa účastníci tohto významného „uvítacieho rituálu“ majú, ako s a majú ich rodiny a ako im idú obchody.
  • Očakáva sa – že sa taktiež prediskutuje zdravotný stav všetkých prítomných a až potom sa hovorí o ostatných témach. Takémuto uvítaciemu rituálu sa pri náboženských sviatkoch pripisuje ešte väčší význam.
  • Mladí ľudia – navštevujú svojich starších rodinných príslušníkov, priatelia sa navštevujú navzájom, aby svoje priateľské vzťahy ešte viac posilnili.
  • Od mladých - sa očakáva, že sa voči starším chovajú s rešpektom, čo sa prejavuje v tom, že nehovoria, pokiaľ sa k nim starší neprihovoria, neposadia sa, pokiaľ si nesadol starší a že ponúknu svoju pomoc, kedykoľvek je potrebná.
  • Deti – dostávajú darčeky, plnia sa spoločenské povinnosti. Tak, ako všade inde ide o veľmi radostné príležitosti.
    To, že sa deti zúčastňujú na živote dospelých, sa považuje za úplne normálne. Zveriť deti do starostlivosti dievčaťa, ktoré na ne dáva pozor, je veľmi zriedkavé.
  • Pri návšteve – sa servírujú sladkosti, káva a čaj s koláčmi alebo sušienkami a ovocie. I krátka návšteva je vždy dosť dlhá na to, aby sa jej ponúkol čaj, káva alebo chladený nápoj, k čomu dôjde hneď ako sa posadíte. Mohlo by sa stať, že ľudí privediete do pomykova, ak odmietnete ich pozvánku na obed či večeru u nich doma.
  • Pri jedle - je obvyklé hosťovi ponúknuť jedlo viackrát a s veľkým presvedčovaním. Očakáva sa, že hosť jedlo príjme po opakovanej výzve. Považuje sa za veľmi nezdvorilé odísť od stola a sadnúť si niekam inam alebo náhle opustiť spoločnosť.
  • Rozlúčka – zaberie približne toľko času, ako uvítanie. hostitelia s a vždy potešia, ak im hostia prinesú malý darček, čo ale nie je podmienkou.
    Obchodné rokovania – sa začínajú tak, ako súkromné návštevy, len väčšinou bez objatia a bozku na líca. Rokuje sa pri spoločnom pití čaju, kávy alebo alkoholu. Dokonca i pri úplne normálnom nakupovaní sa často medzi predávajúcim a kupujúcim pretriasajú veľmi súkromné veci.
  • Hádka – tu nie je braná vždy ako vymieňanie si názorov medzi dvoma stranami s protichodnými názormi. Niekedy ide len o priateľské doberanie sa, a tak by malo byť aj chápané.

 

S niektorými témami je však treba zaobchádzať veľmi opatrne. Ide hlavne o štátnu vlajku, armádu, krajinu a náboženstvo. I keď ľudia na otázky týkajúce sa týchto tém s veľkým potešením odpovedajú, sú pri nich citliví. Politika je však vhodnou témou a len málo ľudí na svete sa tak rado vyžíva v diskusii o politike ako Turci...

 

Zdroj/autor: kulturturizm.tr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa