ISTANBUL Mesto dvoch tvárí

2010-05-11 17:00:00 |   |    | 

TURECKO - Kultúrna križovatka alebo brána do Orientu, aj toto sú prezývky najväčšieho tureckého mesta Istanbulu.



Rozkladá sa na dvoch kontinentoch a je dôležitým obchodným uzlom, čo sa prejavuje nielen na medzinárodnej úrovni, ale aj vo vnútri mesta, kde je základom vyjednávanie. Domáci to majú radi, pretože vedia, že vás tak či tak oklamú o nejakú tureckú lýru. Pri potulkách mestom určite nevynechajte preslávené mešity a paláce, ich návšteva za to stojí.

Medzi všetkými vyniká sultánsky palác, postavený z červených pálených tehál. Ak sa cez skvostný dvor dopracujete dovnútra, môžete si poobzerať vzácne vázy, maľby a sochy z čistého zlata alebo striebra. Najvzácnejším pokladom je dýka Topkapi, po ktorej palác pomenovali. Na rukoväti je vsadený zelený smaragd veľký ako vajce. Palác Topkapi bol do 19. storočia rezidenciou sultánov a ich háremu.

Ďalšou historickou pamiatkou je aj najväčší kostol na svete Hagia Sophia, teda Chrám Božej múdrosti, ktorý postavili v 5. storočí. Jeho kupola siaha do výšky 56 metrov. Takmer tisíc rokov slúžil pre kresťanov, začiatkom 20. storočia tu založili Národné turecké múzeum.

Istanbul sa môže pochváliť aj modrou mešitou. V jej interiéri sa nachádzajú štyri mohutné ryhované piliere a stovky červeno-bielych modlitebných koberčekov. Steny má obložené modrými dlaždičkami. Zaujímavý je aj Egyptský obelisk, ktorý dal postaviť faraón Tutmosisom III., meral 60 metrov a vážil 800 ton, po prevoze do Istanbulu sa však rozdelil na tri časti. Zachovala sa len najvrchnejšia časť vyrobená z ružového granitu.

Toto mesto je plné histórie a rôznych pamiatok, ak ich chcete všetky obehať, rozhodne vám na to nebude stačiť týždňová dovolenka. Okrem týchto výnimočných krás vám Istanbul ponúka aj čisté pláže, blankytné more a luxusné hotely, ktoré sú na veľmi vysokej úrovni. Skúste stráviť dovolenku na dvoch kontinentoch súčasne. Myslíte, že je to nemožné... Istanbul vás presvedčí, že nie.

 

Zdroj/autor: feminity, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa