Krásy Slovenska č.5-6/2010

2010-06-13 16:00:00 |   |    | 

Turistický dvojmesačník vo svojom aktuálnom čísle prináša...



 

Človek, ktorý učí veriť i pochybovať

Hovoríme s Danielom Pastirčákom, kazateľom Cirkvi bratskej

Daniel Pastirčák patrí k najvšestrannejším osobnostiam našej spoločenskej scény.

Ako absolvent Strednej školy umeleckého priemyslu (ŠUP-ka) je stále aktívnym výtvarníkom. Preložil a upravil pár divadelných hier. Ako autor filmového scenára bol nominovaný na ocenenie Český lev.

Popritom vydal niekoľko básnických a prozaických zbierok. Angažuje sa v charite. Patrí k aktívnym komentátorom nášho politického a spoločenského diania a k odvážnym kritikom neduhov moci. Jeho filozoficky ladené kázne nenavštevujú len príslušníci "jeho" cirkvi, ale aj ľudia najrôznejších vierovyznaní i tí, ktorí v nijakého boha neveria.

 

 

 

 

  • Mestá pod Veľkou Javorinou a Bradlom

Hoci podjavorinsko-podbradliansky kraj je typický kopaničiarskym vidieckym osídlením, jeho symbolom sú aj tri mestá, ktoré majú podobnú históriu a sčasti aj súčasnosť: Myjava, Brezová pod Bradlom a Stará Turá.

 

  • Ľudová kultúra Myjavskej pahorkatiny

Myjavská pahorkatina je známa aj ako kopaničiarsky kraj, kraj zručných rezbárov, remeselníkov a ovocinárov. Pod Štefánikovou mohylou na vrchu Bradlo je raj chalupárov, agroturistiky a milovníkov dobrej ľudovej muziky.

 

  • Do slovenského Jeruzalema

Myjavská pahorkatina je akoby stvorená na rozvíjanie cyklistiky a cykloturistiky. Nie náhodou na jej cestách vyrástli mnohí vynikajúci cyklisti – reprezentanti bývalého Československa. Príkladom za všetkých je Pavol Gálik – hrdina mnohých etáp Pretekov mieru, ktorému najmä staršia generácia pri obrazovkách často držala palce. Aj dnes tu možno stretnúť jeho nasledovníkov, z ktorých však viacerí bicyklujú viac rekreačne ako športovo.

 

  • Na konci sveta

Každé víkendové ráno ma fascinuje výhľad na Veľkú Javorinu a Biele Karpaty z kuchynského okna na piatom poschodí činžiaka v Starej Turej, kde bývam. Tak sa stalo aj v tohoročnú veľkonočnú sobotu. Bolo krásne počasie a rozhodnutie bolo veľmi rýchle. Klasická príprava na túru: raňajky – vajcia na cibuľke s klobáskou a so slaninkou, rýchle zbalenie a ide sa.


 
  • Agroturistika a kopanice

Návrat k prírode. Aj takto by sa dal charakterizovať životný príbeh Vojtecha Tĺčika a jeho rodiny. Kedysi úspešný predseda JRD Krajné ("slovenské Slušovice"), dnes rovnako úspešný farmár a podnikateľ v agroturistike. Pochopil symbiózu krajiny a jej vidieckych obyvateľov a vycítil, čo potrebuje dnešný mestský človek.

 

  • Povestné bielokarpatské lúky

Nie sú lúky ako lúky. Tie v Bielych Karpatoch majú zvláštnu povesť. Ich výnimočnosť nespočíva len v druhovej bohatosti a vo výskyte orchideí. Biele Karpaty sú akousi Mekkou ochranárskych aktivít pri ochrane lúk.

 

  • Vtáky na kopaniciach

Myjavský kraj patrí medzi osobitne rázovité oblasti Slovenska. Charakteristický je najmä myjavskými kopanicami – lazmi s usadlosťami, lúkami, poliami, so starými sadmi a záhradami, ktoré majú aj vlastných charakteristických operených obyvateľov. Zasahuje sem aj Chránené vtáčie územie Malé Karpaty s tzv. kritériovými druhmi vtákov.

 

  • Baníctvo v Malých Karpatoch

Tajomné a tmavé brány do podzemia, ktoré sa končia v prázdnote, mnohých ľudí fascinovali oddávna. Veď kto by pri pohľade na ne nepopustil uzdu svojej fantázii a nepredstavil si, čo všetko sa tam dole môže skrývať? Väčšina z nás si predstaví najmä jaskynné priestory, avšak nemenej zaujímavé sú staré opustené bane. Pozornosť si zaslúži aj banícke mesto Pezinok a jeho okolie.

 

  • Ožívanie Kalvárie

Prelom nastal v roku 2007. O banskoštiavnickú Kalváriu sa začal báť aj svet, obnovil sa Kalvársky fond a prvú významnú finančnú injekciu poskytla Nadácia VÚB. Kalvária sa vďaka Kalvárskemu fondu dostala do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta.

 

  • Tisícročné medvede z jaskýň

Pod pojmom medveď si mnohí ľudia predstavia našu najväčšiu šelmu. Niekto toto zviera vníma ako páchateľa neprávostí voči ľuďom, dobytku či včelám. Iní si predstavia ľadové medvede na ľadových pláňach a možno aj známych alebo kamarátov, ktorých predkom z rôznych dôvodov niekedy v minulosti prischlo priezvisko Medveď. Pre paleontológov a jaskyniarov však má pojem medveď aj iný rozmer...

 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska, Dajama, drom

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa