DOMA Rozvodnené rieky vystrašili ľudí

2010-06-22 08:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Rozvodnené rieky a potoky spôsobili po prívalových dažďoch v noci na včera problémy vo viacerých obciach na strednom Slovensku.



Voda zaplavila dvory a pivnice, v obci Zvolenská Slatina hasiči nadránom evakuovali niekoľkých ľudí. Situácia sa počas dňa upokojila, hasiči však aj popoludní odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc a domov. Povodne, spôsobené prietržou mračien, sužovali ešte cez víkend aj obyvateľov piatich obcí vo svidníckom okrese.

   
Vodný živel podľa službukonajúcich hasičov skomplikoval život v obciach, ktoré obišli nedávne ničivé povodne. Záplavy z prelomu mája a júna, vyvolané dlhotrvajúcicmi dažďami, zasiahli najmä východ a juh krajiny, kde zničili domy, cesty a mosty. Voda spôsobila škody za necelé tri stovky miliónov eur, niekoľko ľudí prišlo o život. S následkami záplav sa obyvatelia postihnutých regiónov vyrovnávajú dodnes. Niekoľkí starostovia sa sťažovali, že finančná pomoc od štátu viazne a je nesystémová. 

"Počas dnešných výjazdov sme riešili dôsledky nedeľňajších záplav, spôsobených prívalovými dažďami," zhodnotil situáciu hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský. Hasiči podľa neho najmä čerpali vodu z poškodených pivníc či domov; novú vlnu povodní vraj nezaznamenali. 

Lokálne búrky zdvihli v noci na včera hladiny tokov v okresoch Zvolen, Lučenec, Veľký Krtíš a Detva. Hasiči od nedeľného večera až do včerajšieho rána pomáhali pri evakuácii osôb, odstraňovaní prekážok, tvorbe povodňových bariér či pri vrecovaní. 

Vo Zvolenskej Slatine, kde museli podľa hasičov evakuovať štyroch ľudí vrátane dvoch detí. Problémy s vodným živlom hlásila aj obec Vígľaš, kde rieka Slatina údajne dosiahla most. V dedine podľa Sme.sk zavreli škôlku i zdravotnícke zariadenie, lekárka vraj ordinuje na obecnom úrade. 

Príslušníci hasičského zboru zasahovali od nedele podľa Podhradského aj v obciach Divín, Modrý Kameň, Chrastince, Stredné a Horné Plachtince, Lesenice, Želovce, Veľký Krtíš, Malé Straciny, Bušince, Detva či Kriváň. Poznamenal, že v obci Lovinobaňa v lučeneckom okrese museli počas nedeľňajšej noci evakuovať člnom štyroch ľudí. 

Vodný živel skomplikoval život ľuďom aj na východe krajiny. Na južnom Zemplíne, pri Košiciach a Prešove či na severe východného Slovenska hasiči čerpali vodu zo studní a zaplavených pivníc, uviedli pracovníci dispečingu hasičov.
   

Zdroj/autor: čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa