Pancierový vlak Štefánik

2010-09-10 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Poslednou zastávkou vynoveného pancierového vlaku Štefánik na tohtoročnej púti po Slovensku je od tohto týždňa hlavná železničná stanica mesta Zvolen.



Pancierák, ktorý počas vlaňajších osláv 65. výročia SNP vzbudil v Banskej Bystrici a okolí značnú pozornosť odbornej a laickej verejnosti, sa vydal na svoju púť po krajine v apríli v Košiciach a okrem ďalších piatich slovenských miest sa zúčastnil tiež osláv maďarských železníc v mestečku Secsény.

Vlak tvoria štyri vozne, ťahané lokomotívou. Dva z nich sú zrekonštruované originály z obdobia SNP. Autentický guľometný vozeň patrí Múzeu SNP v B. Bystrici, druhý Železničným opravovniam a strojárňam (ŽOS) vo Zvolene.

Vo vagónoch si návštevníci môžu pozrieť expozíciou o SNP, premietať sa budú tiež dobové filmy. Pre školy je pripravený odborný lektorský výklad a tiež CD a DVD so spomienkami účastníkov SNP či s tvorcami vlaku.

Počas vlaňajších osláv SNP si pozrelo pancierový vlak na banskobystrickej železničnej stanici asi 40 tisíc ľudí. Aj tento rok už videlo expozíciu niekoľko tisíc ľudí, ďalších očakávajú vo Zvolene počas celého tohto týždňa.

Vlak sa navyše v sobotu, 11. septembra zúčastní XII. ročníka súťaže parných lokomotív na starej zvolenskej železničnej stanici a v nedeľu, 12. septembra aj ukážok bojov na letisku v neďalekej Dobrej Nive.

Návštevníci budú mať možnosť sledovať rekonštrukciu bojov o obec s účasťou vlaku Štefánik.

 

Pancierový vlak Štefánik so samohybným delom postavili po vypuknutí SNP, koncom leta 1944, zvolenskí železničiari. Okrem neho zostrojili postupne ešte ďalšie dva vlaky - Hurban a Masaryk. Až do potlačenia povstania operovali na území v okolí Hronskej Dúbravy, Kremnice, Harmanca či Červenej Skaly.


 

 

Zdroj/autor: muzeumsnp,žos,tasr,muzeumsnp,mdrom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: vlaky.net

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa