Bardejovské kúpele

2010-09-05 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Bardejovské kúpele sú situované šesť kilometrov od historického mesta Bardejov, uprostred hôr pohoria Nízkych Beskýd. Pacienti prichádzajú nielen kvôli kvalite a vynikajúcim účinkom vody, ale aj kvôli krásnemu prostrediu. Turistom v kúpeľoch najlepšie poradí informačná kancelária.



Bardejovské minerálne pramene a podnebie napomáhajú pri liečbe širokého spektra chorôb, ale príjemné prostredie kúpeľného lesoparku je skvelým miestom aj na oddych a relax. Kúpele sú známe nielen na Slovensku, kde patria medzi najkrajšie a najstaršie liečebné zariadenia, ale tiež v zahraničí.

Ich význam dokresľuje množstvo významných návštevníkov ako napríklad cisárovná Alžbeta zvaná Sissi - manželka vtedajšieho rakúsko-uhorského panovníka Františka Jozefa II. (o ktorej sa traduje, že mala ku kúpeľom viac ako citový vzťah), ktorej socha zdobí kúpeľný park, ruský cár Alexander II., Mária Lujza – manželka Napoleona I. a v 20. storočí množstvo politikov, športovcov a umelcov.

Bardejovské liečivé minerálne vody – studené a hypotonické – sú hydrogénuhličitan-chloridové, sodné a železnaté. Celková mineralizácia 10 prameňov je 1 600 až 9 500 mg/liter a ich skladba výrazne napomáha liečbe predovšetkým chorobám:

 

  • obehového ústrojenstva
  • tráviaceho ústrojenstva
  • látkovej výmeny
  • obličiek a močových ciest.

 

Prostredie a klíma napomáhajú liečbe chorôb dýchacích ciest, ako aj rekonvalescencii po onkologickej liečbe. V ponuke kúpeľov sú aj relaxačné a wellness pobyty zamerané na skrášlenie svojho tela, zníženie nadváhy, antistresový program, program na zlepšenie telesnej kondície, ako aj ozdravno-relaxačné programy pre rodiny s deťmi.

Návštevníci si môžu vybrať ubytovanie v jednom z dvoch hlavných liečebných domov – Astória a Ozón, kde sa okrem ubytovania a stravovania podávajú aj liečebné procedúry. Klient si ale môže za svoj prechodný domov vybrať aj kúpeľný hotel František alebo komfortnú vilku Blanka, umiestnenú v malebnom prostredí parku. Izby všetkých ubytovacích kapacít zodpovedajú vysokým štandardom a všetky sú okrem iného vybavené kúpeľňou, sociálnym zariadením, televízorom, rádiom, telefónom a chladničkou. Môžete si vybrať apartmán alebo jedno či dvojlôžkovú izbu. V rámci stravovania si okrem klasického výberu môžete vybrať zo širokého spektra diétnych jedál, ktorých zloženie bude na základe odporúčaní lekára podporovať vašu liečebnú terapiu.

Aktivít na voľný čas je v kúpeľoch množstvo. Kultúra, šport i poznávanie majú zelenú. V lete si návštevníci majú možnosť vychutnať „kolonádové“ koncerty, ktoré sa uskutočňujú dvakrát denne. Koncerty a divadelné predstavenia sú aj v elegantnej koncertnej sále kúpeľného hotela Astória. Niektoré posedenia pri hudbe sú spojené aj s možnosťou tanca či zapojenia sa hostí formou karaoke do programu. K dispozícii je aj kino ponúkajúce aktuálne kinohity každý večer. Pravidelne sa uskutočňujú výstavy ľudovej kultúry, fotografií, malieb či kvetov. V areáli kúpeľov sa nachádza skanzen – múzeum ľudovej architektúry Šariša, ktorý ponúka pohľad na vidiecky život východného Slovenska z konca 19. storočia.

Tí, ktorí majú radi šport, si tiež môžu prísť na svoje. V lete je k dispozícii otvorený bazén, tenisové kurty, volejbalové a basketbalové ihriská a mini-golf. V horách sú návštevníkom Bardejovských kúpeľov k dispozícii turistické trate, umožňujúce nerušené viac či menej náročné prechádzky a túry. Pre milovníkov zimných športov je k dispozícii neďaleké lyžiarske stredisko.         

Pre tých, čo radi spoznávajú históriu, odporúčame výlety do miest Bardejov a Levoča, zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO. Výlety do Vysokých Tatier, Košíc či Krakowa (Poľsko) sú rovnako organizované kúpeľmi. Splav Dunajca na pltiach patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie regiónu. 

 

Turistom v kúpeľoch poradí informačná kancelária

Turisti, ktorí prídu do Bardejovských kúpeľov, získajú najviac informácií o atrakciách regiónu, kúpeľných pobytoch a doplnkových službách v Turisticko-informačnej kancelárii (TIK) v priestoroch kina Žriedlo.

Ako uviedol jej riaditeľ Radomír Jančoško, najviac hostí k nim prichádza v letnej sezóne, ktorá trvá do konca septembra. V tomto období majú otvorené denne aj počas víkendových dní. Kancelária ponúka aj suveníry, mapy a turistických sprievodcov. Kúpeľní hostia si domov najčastejšie odnášajú vyrezávané píšťalky a kúpeľné poháre na vodu.

Kancelária ponúka pre hostí aj výlety do okolia. Najväčší záujem je o prehliadku historického námestia Bardejova, ktoré je zapísané do zoznamu historických pamiatok Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Záujemcovia si môžu prezrieť historickú radnicu zo 16. storočia s expozíciami Šarišského múzea a meštianske domy obkolesujúce trhové námestie, ako aj baziliku minor sv. Egídia, kde sa dá ísť aj na kostolnú vežu.

Hlavne cudzinci s obľubou navštevujú vzácne drevené kostolíky, najviac ich zaujíma rímskokatolícky kostolík svätého Františka v Hervartove a gréckokatolícky chrám svätého Lukáša v Tročanoch, ktorý reprezentuje východný obrad.

Kancelária vie poskytnúť sprievodcov, ktorí hovoria nemecky, anglicky, rusky a poľsky. Komu stačí turistický sprievodca, môže si ho kúpiť v týchto jazykových mutáciách, aj vo francúzštine a maďarčine.

Zájazdy na Spišský hrad, do Svidníka, Kežmarku, Starej Ľubovne na splav na pltiach po Dunajci či prehliadku vinných pivníc v Tokajskej oblasti vie kancelária sprostredkovať prostredníctvom cestovnej kancelárie.

 

Turisticko-informačná kancelária
Radničné námestie 21 
085 01  Bardejov 

tikbardejov@proxisnet.sk 
Tel: +421 (0) 54 474 4003 

www.tik-bardejov.sk
 

 

Zdroj/autor: sita, tik, relaxos, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa