Kúpele Smrdáky

2010-11-06 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na juhozápadnom Slovensku, na úpätí výbežkov Bielych Karpát v nadmorskej výške 241 metrov, ležia malé kúpele Smrdáky, ktorých tradícia siaha do štyridsiatych rokov 19. storočia. (pozri aj Galériu)



Pramene Jozef I. a II. majú prírodnú hypotonickú chloridovo-hydrouhličitanovú, sírnu a sodnú minerálnu vodu hlbinného pôvodu.

Najúčinnejšou zložkou je aktívna dvojmocná síra, pre ktorej vysokú koncentráciu sa minerálna voda v Smrdákoch pokladá za najkoncentrovanejšiu sírnu vodu v strednej Európe.

Sírne bahno sa vyznačuje jemnou štruktúrou a je bohato presýtené sírnou minerálnou vodou. Z liečebného hľadiska je dôležitou súčasťou kúpeľov aj priaznivá mierna klíma.

 

Indikácie

Prírodné liečivé faktory predurčili aj liečebné indikácie v kúpeľoch. V prvom rade sú tieto kúpele zamerané na liečbu kožných chorôb, predovšetkým chronických a často sa opakujúcich ekzémov rôzneho pôvodu, alergické kožné choroby a choroby sprevádzané úporným svrbením, atopickú dermatitídu, psoriázu vo všetkých formách, dermatózy z interných príčin a rozličné hnisavé zápalové ochorenia kože.

Na liečbu detských pacientov s týmito ochoreniami slúži samostatný odborný detský liečebný ústav.

Z chorôb pohybového aparátu sa tu liečia stavy po zápaloch kĺbov infekčného pôvodu, artrózy a koxartrózy, bolestivé stavy šliach, svalov a väziva, morbus Bechterev.

Z nervových chorôb sa tu liečia predovšetkým pacienti s indikáciami koreňových syndrómov, ktoré sú podmienené chorobami chrbtice.

 

Aktivity na voľný čas

V prostredí týchto špecifických kúpeľov pacienti okrem úľavy a uzdravenia sa znovu dostávajú do psychickej pohody a nadobúdajú sebavedomie stratené v dôsledku dlhodobých ťažkostí.

Celkovú relaxáciu a psychickú pohodu podporujú prechádzky v kúpeľnom parku, kde sa vplyvom priaznivej miernej klímy umocňuje účinok fyzikálnych procedúr. Kultúrne podujatia – návšteva filmového predstavenia alebo kultúrneho programu ponúkajú možnosť výberu.

Pre využitie voľného času sú klientom kúpeľov k dispozícii priestory na voľnočasové športové aktivity, organizujú sa zájazdy do okolia – návšteva hradu Červený Kameň, zrúcanín hradu Beckov alebo zámku v Bojniciach, Smoleniciach.

Nezabudnuteľným zážitkom je aj návšteva kaštieľa a skanzenu v Srážnici či dlhší výlet na zámok v Ledniciach v Čechách. Pre milovníkov podzemného sveta odporúčame návštevu menej známej jaskyne Driny.

 

Zdroj/autor: relaxos, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa