KÚPELE Turčianske Teplice

2009-07-20 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kúpele Turčianske Teplice so starou tradíciou sa nachádzajú na juhu Turčianskej kotliny, ktorá sa pre svoju malebnú krásu nazýva aj Turčianskou záhradkou. Prírodnú scenériu kúpeľov tvoria končiare Veľkej Fatry, výbežky Kremnických vrchov a vrcholce pohoria Žiar.



Pramene prírodných liečivých vôd patria do skupiny teplých a horúcich hypotonických minerálnych vôd s teplotou od 38 – 47 stupňov. Vyvierajú priamo do bazénov celou plochou dna, sú to tzv. pisciny. Svojim chemických zložením sa zameriavajú na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva  a ako jediné na Slovensku na niektoré choroby obličiek a močových ciest. Pre vysoký obsah vápnika, horčíka a fluoru je tunajšia minerálna voda výborná aj na pitné kúry, ktoré pôsobia priaznivo pri liečbe osteoporózy ale aj viacerých typov obličkových kameňov, pri žlčníkových a črevných problémoch.

 

Pri urologických problémoch je odporúčaná turčianska minerálka Budiš, vzácna Fatra a Fatra Extra dopĺňajú potrebné minerály v tele pri diétach alebo preťažení organizmu. Okrem toho má mineralizovaná termálna voda tunajších kúpeľov dokázateľne liečivé účinky na urologické, nervové a gynekologické ochorenia.

 

Medzi indikácie kúpeľnej liečby patria aj stavy po všeobecnej psychickej a fyzickej vyčerpanosti, choroby z povolaniareumatické ochorenia.

Ponuka pobytov v Turčianskych Tepliciach právom dovoľuje nazvať kúpele oázou zdravia, pokoja a harmónie. Kúpele sú ideálnym miestom na relaxáciu, celkovú regeneráciu a liečbu.

 

Na výber sú liečebné pobyty formou kúpeľnej liečby pre všetky spomenuté indikácie, rehabilitačno-liečebné pobyty, ktoré sa zameriavajú na relax a regeneráciu organizmu, rekondičné pobyty pre vybraný okruh zamestnancov, rôzne druhy programových pobytov na podporu harmónie tela a ducha. Ubytovanie je možné v kúpeľnom hoteli Veľká Fatra ***, ktorý ponúka klientom všetko pod jednou strechou (ubytovanie, stravovanie, procedúry), v hoteli Aqua ** (komfortné izby s vlastným sociálnym zariadením, ale na stravovanie procedúry sa dochádza ca 150 m.) alebo ubytovanie za výhodnú cenu, ale nižšieho štandardu (napr. spoločné soc. zariadenia) ponúkajú hotely Malá Fatra a Kollar. Posledne menované zariadenia sa pripravujú na rekonštrukciu.

 

Pred dvoma rokmi sa otvorilo nové wellness centrum Spa, ktoré je prepojené s novým Aquaparkom. Nový areál je návštevníkom k dispozícii počas celého roka.

 

V časti Spa sa nachádzajú nové bazény - Červený a Ľudový kúpeľ, ktoré ležia priamo na prameňoch /piscina/. Táto časť areálu poskytuje nadštandardné služby vo forme bylinkového parného kúpeľa, orientálnu masážnu procedúru Ayurvedu, bahenný zábal, suchú a parnú saunu a rôzne druhy masáží.

 

V časti Aquapark s celoročnou prevádzkou je vonkajší termálny bazén na plávanie s toboganmi, pre milovníkov relaxu slúži vnútorný sedací bazén a dve vírivky s masážnymi tryskami a svetelnými efektmi. Z ďalších bazénov jeden so šmýkačkami a detskými atrakciami je určený deťom a druhý obsahuje rôzne vodné atrakcie ako divoká voda , hojdací záliv a pod.

 

 

 

  • Kúpele Turčianske Teplice – história a okolie

 

Prvá zmienka o liečivých termálnych prameňoch je v darovacej listine kráľa Ladislava IV. z roku 1281, ktorou poručil toto územie grófovi Petrovi. O necelých dvesto rokov navštívil túto oblasť kráľ Žigmund so svojím sprievodom, pričom pre nedostatok miest na ubytovanie býval jeho sprievod v stanoch. Po viacerých sporoch a pokusoch o výstavbu sa teplé pramene stali v roku 1553 vlastníctvom mesta Kremnica. Tento krok bol pre rozvoj kúpeľov veľmi významný a prospešný, pretože sa Turčianske Teplice tešili pozornosti uhorských veľmožov. Už v roku 1671 mali Turčianske Teplice sedem kúpeľov s vysokou návštevnosťou. Chýbali však ubytovacie zariadenia, na výstavbu hotela sa mesto zmohlo až okolo roku 1885 a pred I. svetovou vojnou sa začalo s rozsiahlejšou výstavbou, kedy sa  položili  základy dnešných liečebných domov.

 

Nádherný kúpeľný park, založený v druhej polovici 19. storočia s množstvom vzácnych stromov, rastlín a vtákov poskytuje ideálne miesto na prechádzky a relax. Nachádza sa v ňom  historická lipová alej, ktorej stromy pozitívne pôsobia na telo i ducha. Prechádzka lesoparkom Bôr sa začína v centre mesta a cez kúpeľný park pokračuje do lesoparku a trvá asi 3,5 hod. Okolie svojimi historickými pamiatkami, turisticky atraktívna oblasť Veľkej a Malej Fatry, možnosti športového vyžitia - plávanie, cykloturistika v nádhernom prostredí, jazda na koňoch, v zimných mesiacoch výborné snehové podmienky v blízkych lyžiarskych strediskách zaručujú, že v každom ročnom období je možné využiť čas aktívne za účelom relaxu a regenerácie.

 

V rámci kultúrneho života sú kúpeľmi organizované pravidelné zábavné programy, v mesiacoch júl - august sa konajú vystúpenia hudieb, súborov, návštevy divadelných predstavení v Divadle SNP v Martine a Štátnej opery v Banskej Bystrici.

V tomto regióne sa nachádza mnoho kultúrnych a architektonických pamiatok a zaujímavostí. Od Martina je kúpeľné mesto vzdialené zhruba 25 km, o niečo bližšie leží starobylá Kremnica, do Banskej Bystrice je to 35 km. V okruhu cca 40 km sa nachádzajú známe slovenské hrady – zrúcaniny hradu Zniev, ktorý patril medzi najmenšie ale zároveň najvyššie položené hrady na Slovensku, hrad Blatnica, ktorý leží nad obcou rovnakého mena, zrúcaniny hradu Sklabiňa a majestátny hrad Strečno týčiaci sa na začiatku strečnianskej tiesňavy na ľavom brehu Váhu, ktoré sú nemými svedkami historických udalostí Turca. Národný park Malá Fatra patrí k najvýznamnejším turistickým oblastiam Slovenska. Doliny Veľkej Fatry – Blatnická dolina a Gaderská dolina poskytujú turistický a zároveň aj estetický zážitok a v zime možnosti lyžovania.

 

 

 

Zdroj/autor: pr-relaxos,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa