Svätci na Bojnickom zámku

2010-09-15 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nielen pre tých, ktorí sú nositeľmi mien biblických postáv, svätcov či svätíc je určená výstava Naše kresťanské mená v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu Bojnice.



Najnovšia výstava v priestoroch romantického Bojnického zámku ponúka svedectvo o tom, že všetci v sebe nesieme kúsok svätosti a ňou sa identifikujeme s kresťanskou tradíciou. Až do konca októbra predstavuje na príklade krstných mien vplyv kresťanstva na slovenskú kultúru a tradície.

Nositelia mien ako Ján, Pavol, Jozef, Matúš, Mária, Anna, Katarína, Zuzana a množstva iných sa dozvedia viac o svojich menovcoch - biblických postavách, svätcoch, ale aj osobnostiach slovenských dejín.

Podľa autora výstavy Jána Papca má každý kresťan “v sebe kúsok kresťanskej histórie, tradície a svätosti. ... Meno svätca, ktoré nosí, je mu často majákom na ceste životom. V mene nachádza nielen morálnu oporu, ale aj hodnoty, ktoré vyznával jeho kresťanský vzor“.

Tému kresťanstva a kresťanských mien dokumentuje výstava na viac ako 200 predmetoch, sochách a portrétoch, ktoré pochádzajú z desiatky slovenských múzeí i súkromných zbierok.

Nie sú to len exponáty umeleckej a historickej hodnoty od profesionálnych majstrov, ale miesto tu majú aj predmety z dielní jednoduchých, často neznámych ľudových autorov. Spája ich však zobrazenie ľudskej zbožnosti.

Výstava je príspevkom Slovenského národného múzea k Roku kresťanskej kultúry na Slovensku. Pozrieť si ju môžete v priestoroch Bojnického zámku - v Západnom krídle a Stĺpovej sieni, do 31. októbra.

 

Bojnický zámok je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň aj sídlom múzea. Je jedným z najstarších a najvýznamnejších slovenských hradov. Pôvodne bol dreveným hradom a vyvinul sa zo staršieho hradiska. Prvá písomná zmienka o existencii hradu pochádza z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Bojnický hrad i panstvo vždy boli kráľovským majetkom. Koncom 13. storočia sa Bojníc zmocnil uhorský veľmož Matúš Čák Trenčiansky. V roku 1489 kráľ Matej Korvín daroval bojnický hrad spolu s panstvom svojmu nemanželskému synovi Jánovi Korvínovi. Podľa povestí sám kráľ Matej rád chodieval do Bojníc a sedával pod lipou oproti vstupu do hradu, ktorú nazvali lipou kráľa Mateja.

 

 

 

SNM - Múzeum Bojnice 
Zámok a okolie 1 
972 01 Bojnice
Tel.: +421-46-5430 624
Fax: +421-46-5430 051
E-mail:
sekretariat@bojnicecastle.sk

 

Zdroj/autor: sita, bojnicecastle, drom
 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa