V Tatrách vzniklo nové pliesko

2010-09-15 08:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vo Vysokých Tatrách objavili ochranári nové pliesko.



Pliesko sa nachádza severovýchodným smerom medzi Zelenou a Žabou Javorovou dolinou. Má podlhovastý tvar a nájdete ho v pásme kosodreviny v nadmorskej výške 1489 m n. m., mimo trás značkovaných turistických chodníkov.

Pliesko v čase, keď boli minimálne zrážky, malo obvod 48 metrov a hĺbku približne 0,54 metra. Maximálna hĺbka je len 1,05 metra.

Aj keď je situované v zníženine pravdepodobne zahradenej ľadovcovým nánosom, nejde o typické ľadovcové pleso, ktoré vo Vysokých Tatrách vznikli pôsobením ľadovcov v minulosti.

Mohlo vzniknúť po upchatí a prehradení zníženiny a nemá viditeľný povrchový prítok ani odtok. Na definitívne potvrdenie, či ide o trvalé pleso, si chcú ešte ochranári počkať.

Pozorovania novovzniknutého plieska, ktoré zatiaľ nemá oficiálne meno, budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Vznik nového plesa vo Vysokých Tatrách je ojedinelým javom. Pôsobením človeka v minulosti takto vzniklo Nové Štrbské pleso.

Človek je však príčinou vysychania Skalnatého plesa. Počas výstavby lanovky na Skalnatom plese pravdepodobne došlo k narušeniu podložia, ktoré počas málo daždivých rokov takmer úplne vysychá.

Tohto roku sa to však o Skalnatom plese nedá povedať, keďže nielen v Tatrách, ale aj inde na Slovensku je vody dostatok. Vznik nových plies aj v budúcnosti nie je vylúčený. Tatry sú stále v pohybe. Ročne sa zdvihnú približne o dva centimetre.

 

Tatranská informačná kancelária Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica
059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: +421/52/446 81 19
E-mail:
lomnica@tatryinfo.eu
Web: www.tatryinfo.sk

 

Zdroj/autor: sita, vt, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa