Botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici zatvorili

2010-09-18 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Expozícia tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku je od štvrtka 16. septembra až do mája budúceho roku zatvorená.



Tatranská kvetena totiž prežíva kvôli vyšším nadmorským polohám skrátené vegetačné obdobie. Väčšina kvietkov už odkvitla.

No pred napadnutím prvého snehu sa ešte dozbierajú semená kvetov, ktoré ešte kvitnú a koncom októbra sa vysejú semená, aby boli pripravené priesady kvetov na budúcu jar. Okrem toho pracovníci botanickej záhrady celý areál pokosia, vyplejú skalky, vypustia celý zavlažovací systém a jazierka a vyčistia prívodné toky.

Expozíciu tatranskej prírody otvoria Štátne lesy Tatranského národného parku znovu v máji 2011.

 

Expozíciu tatranskej prírody Štátnych lesov TANAP-u v Tatranskej Lomnici navštívilo počas štyroch mesiacov tohto roku viac ako 7 000 turistov. Návštevníci si do vlastných záhradiek a kvetináčov odniesli takmer 2 500 kusov sadeníc rastlín a stromov, ktoré sa tu dajú kúpiť. Najväčší záujem spomedzi približne sedemdesiatich druhov bol o plesnivec alpínsky, horec clusiov, dryádku osemlupienkovú a vŕbu sieťkovanú. Všetky predávané sadenice sa pestujú v botanickej záhrade a v tomto roku sa rastlinám v záhrade mimoriadne darilo. Štátne lesy TANAP-u predstavujú v botanickej záhrade na ploche takmer tri hektáre návštevníkom približne 290 bylín a drevín počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Turisti tu počas leta môžu vidieť endemický druh Tatier a Fatry mak tatranský, vzácnu skalokrásku pyrenejskú, trávničku alpínsku a vičenec horský vyskytujúce sa v Tatrách len na jednej lokalite. Z glaciálnych reliktov tu rastie dryádka osemlupienková, lomikameň ovisnutý, turička jednoduchá či ostrička myšia

 

Botanická záhrada Tatranská Lomnica
Štátne lesy Tanap-u
059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: 052/478 03 11
Fax: 052/478 03 59
E-mail:
sekretariat@lesytanap.sk

 

Zdroj/autor: sita, lesytanap, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa