POZOR Iberia dnes štrajkuje (2)

2010-09-29 07:15:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Najväčšia španielska letecká spoločnosť Iberia oznámila, že 29. septembra, v deň, keď sa uskutoční prvý generálny štrajk v krajine po ôsmich rokoch, bude prevádzkovať len 35 percent letov.



Aerolínie zároveň dodali, že služby, ktoré spadajú pod španielsky zákon o takzvaných minimálnych službách, na ktorom sa dohodli vláda a odbory a ktorý znamená garantovanie iba obmedzeného počtu služieb, by mali fungovať štandardne.

Cestujúci budú bezplatne preknihovaní na nasledujúce linky na ktoré, pokiaľ to bude prevádzkovo možné, nasadí Iberia lietadlá s väčšou kapacitou.

Podľa ČSA (České aerolínie) už v noci zo včera na dnes neodštartovali lety do Barcelony a Madridu,  pretože lietadlá by sa nestihli vrátiť späť pred zahájením štrajku. Dnes (streda) nepoletia pravdepodobne ďalšie tri spoje do týchto destinácií. Nočné spoje by odletieť však mohli.

Leteckých zájazdov by sa protest dotknúť nemal. Na španielskej pevnine už skončila turistická sezóna, ale cestovné kancelárie naďalej vybavujú pobyty na španielskych ostrovoch, ako Malorka alebo Kanárske ostrovy.

Podľa zástupcu cestovných kancelárií, cestujúci nemajú nárok na odškodnenie zo strany CK ani dopravcu, ten však musí vynaložiť všetky dostupné možnosti aby zmluvu s klientom dodržal. V praxi to znamená, že cestovná kancelária napríklad klientovi skráti pobyt, alebo dopravca zmení termín odletu.

Podľa Bratislavského letiska, plánovaný štrajk v Španielsku zatiaľ nemá za následok rušenie letov z/do Bratislavy do/z španielskych destinácií.

Na linke z/do Malagy, ktorá je v stredu 29. septembra 2010 ako jediná plánovaná v rámci Španielska, však platia určité obmedzenia. Na základe rozhodnutia dopravcu, spol. Ryanair môžu cestujúci zajtra cestovať iba so svojou príručnou batožinou.

V prípade, že si cestujúci zaregistrovali na svoj let i zapísanú batožinu, môžu v zmysle pokynov dopravcu požiadať o vrátenie peňazí za túto batožinu, prípadne sa zdarma preknihovať na najbližší voľný let. Cestujúcim BTS odporúča, riadiť sa pokynmi svojho dopravcu, ktoré obdržali mailom, prípadne ich nájdu na webovej stránke www.ryanair.com v sekcii News updates.

V španielskej leteckej doprave je naplánovaných 20 percent medzinárodných letov, vnútroštátne lety medzi hlavnými španielskymi letiskami budú obmedzené na 10 percent.

V železničnej doprave bude k dispozícii 30 percent miestnych vlakových spojov v čase od 6.00 – 9.00 hod., po zvyšok dňa to bude 25 perc. miestnych vlakov, rýchlostné vlaky budú obmedzené na 20 perc. pri vzdialenostiach nad 500 km.

S obmedzeniami je potrebné však počítať vo všetkých oblastiach verejného života.


 

 

IBERIA Airlines - slovenské zastúpenie
ETN Slovakia s.r.o
Tupého 23 / A
831 01 Bratislava – Nové mesto 37
Tel.:  +421 2 2043 2210 - 8
Fax.:  +421 2 2043 2219
E-mail.: 
info@etn.sk

 

Zdroj/autor: reuters,čtk,mzvsr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa