NA KRÍDLACH V Hamburgu testujú telesné skenery

2010-09-29 09:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Medzinárodné letisko v Hamburgu začalo ako prvé v Nemecku, používať k prehliadkam cestujúcich nové telesné skenery...



Zariadenie (Naked body scanner), ktoré ma lepšie odhaliť skryté výbušniny alebo iné nebezpečné predmety u pasažierov sa bude zatiaľ pol roka testovať. Počas tejto doby sa budú môcť cestujúci dobrovoľne rozhodnúť, či takúto kontrolu absolvujú, alebo prejdú klasickým „rámom“ s detektormi kovov.

Zariadenie, pripomína otvorenú sprchovaciu kabínu. Cestujúci v nej musí so zdvihnutými rukami  niekoľko sekúnd postáť, než ho prístroj prefotí.

Podľa colníkov, sa nejedná o vyzliekací skener. Na monitore sa nezobrazujú intímne časti tela pasažiera, ale len obrysy postavy, na ktorej sú prípadne vyznačené nebezpečné – nedovolené predmety.

Nemecké policajné odbory však varujú pred prílišným optimizmom a spoliehaním sa na modernú techniku. Podľa ich predstaviteľa Josefa Scheuringa, nie je zabezpečená možnosť manipulovania so skenerom a falšovania jeho záberov.

Pripomenul, žeby sa mal monitorovať aj pohyb samotných pasažierov na letiskách školeným personálom. Rovnaký technický pokrok navyše môžu zaznamenať aj kriminálnici a teroristi a náskok získaný vďaka telesnému skeneru tak môžu skoro dohnať.

Nový druh bezpečnostných skenerov sa v súčasnosti používa v Spojených štátoch a testujú ho vo Veľkej Británii a Holandsku.

Z jeho skúškami skončilo naopak Taliansko, ktoré sa ho podľa pondelňajšej správy denníka Corriere della Sera, nechystá zaviesť do praxe. Podľa talianskej vlády, nie sú kontroly telesným skenerom dokonalé a sú príliš zdĺhavé.


 

Zdroj/autor: dpa,čtk,drom (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa